China adoptă politica „un cuplu, doi copii” în locul politicii copilului unic

Legiuitorii chinezi au adoptat duminică un pachet legislativ care le va permite cuplurilor să aibă doi copii începând de la 1 ianuarie, în cadrul unei sesiuni a Comitetului Permanent al Adunării naţionale populare, potrivit agenţiei oficiale China Nouă, relatează CNN.
Economica.net - lun, 28 dec. 2015, 07:21
China adoptă politica

„Statul susţine ideea ca unui cuplu să i se permită să aibă doi copii”, se arată în noua lege privind populaţia şi planificarea familială.

Această prevedere pune capăt controversatei politici a copilului unic, relaxată în ultima perioadă.

„În vederea promovării unei creşteri echilibrate a populaţiei, China va continua să susţină politica naţională de bază cu privire la controlul populaţiei şi să-şi îmbunătăţească strategia privind dezvoltarea populaţiei”, anunţa Partidul Comunist Chinez (PCC) în octombrie, când au apărut primele informaţii despre modificarea legii.

„China va implementa deplin politica «un cuplu, doi copii», într-un răspuns proactiv la problema îmbătrânirii populaţiei”, sublinia partidul unic.

Potrivit lui Lu Jiehua, un sociolog de la Universitatea Beijing, această politică vizează 100 de milioane de cupluri.

China, care are în prezent o populaţie de peste 1,3 miliarde de persoane, a instituit aşa-numita politică a copilului unic, într-o încercare de controlare a creşterii populaţiei, în anii ’70.

Atunci când propaganda nu a dat rezultate, oficiali locali au recurs la avorturi, amenzi usturătoare şi sterilizare forţată.

Decizia de a pune capăt restricţiilor a fost luată în urma unei reuniuni de patru zile a unor oficiali de rang înalt din cadrul PCC, la un hotel din Beijing, potrivit lui David McKenzie, un fost corespondent CNN în China.

Această modificare a fost prefigurată de o schimbare la nivelul propagandei, potrivit corespondentului, care precizează că în vechile reclame apăreau părinţi cu un copil, însă într-o reclamă recentă apare un băiat care împarte nu prea încântat o jucărie cu sora sa mai mică.

– Insuficient

Amnesty International avertizează, într-un comunicat, că această schimbare de politică este „insuficientă”.

„Cuplurile cu doi copii pot fi supuse în continuare unor forme coercitive şi intruzive de contracepţie şi chiar unor avorturi forţate – asimilabile torturii”, a declarat cercetătorul chinez William Nee.

„Statul nu are nicio treabă să reglementeze câţi copii au oamenii”, a subliniat el.

China a început o relaxare a controversatei sale politici a copilului unic în ianuarie 2014, permiţând cuplurilor să aibă doi copii în cazul în care mama sau tatăl sunt la rândul lor copii unici.

Această decizie a fost salutată drept o măsură importantă de liberalizare a restricţiilor vechi de trei decenii, însă date publicate în ianuarie 2015 sugerau că mai puţine persoane decât se estima au făcut acest pas pentru a-şi mări familia.

Aproape un milion de cupluri eligibile în cadrul noilor reglementări au solicitat, la nivel naţional, să aibă al doilea copil, anunţa presa de stat la vremea respectivă. Oficiali din domeniul sănătăţii apreciau că această politică avea să conducă la două milioane de naşteri la momentul anunţării ei şi estimau că aproximativ 11 milioane de cupluri erau eligibile.

Potrivit Guvernului, China ar putea deveni ţara cu cea mai bătrână populaţie din lume în doar 15 ani, cu peste 400 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani.

Populaţia îmbătrânită va reprezenta o povară pentru serviciile în domeniul sănătăţii şi sociale, potrivit unor cercetători, iar cea de a doua economie mondială va fi nevoită să depună eforturi să-şi menţină ritmul creşterii economice.

„China a început deja să resimtă o criză, aflată în plină desfăşurare, în ceea ce priveşte evoluţia demografică”, îi spunea anul acesta lui McKenzie de la CNN Wang Feng, un profesor de la Universitatea Fudan, un influent expert în demografia Chinei.

„Istoria va privi înapoi către politica copilului unic şi o va considera drept una dintre cele mai grave erori politice pe care China le-a comis în istoria sa modernă”, aprecia el.

În opinia lui Wang, această politică a copilului unic a fost ineficientă şi inutilă, având în vedere că rata fertilităţii intra deja în scădere în anii ’80.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...