Chiriţoiu: Acţiunile concertate ale transportatorilor, precum un boicot al mai multor companii, pot intra sub incidenţa Legii Concurenţei

Fiecare companie de transport rutier trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar înţelegerile şi/sau acţiunile concertate, privind comportamentul pe piaţă, cum ar fi un boicot al mai multor companii, pot intra sub incidenţa Legii Concurenţei, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - joi, 11 oct. 2018, 11:13
Chiriţoiu: Acţiunile concertate ale transportatorilor, precum un boicot al mai multor companii, pot intra sub incidenţa Legii Concurenţei

Potrivit acestuia, menţinerea criteriului privind vechimea pe traseu în cadrul licitaţiilor creează un avantaj operatorului de transport ce a mai activat deja pe acea rută şi, în acelaşi timp, închide, practic, piaţa pentru alte companii care oferă condiţii tehnice, de siguranţă şi de confort mai bune.

„Noi am atras atenţia Ministerului Transporturilor în mod constant şi repetat asupra faptului că menţinerea criteriului privind vechimea pe traseu creează un avantaj operatorului de transport ce a mai activat deja pe acea rută. În acest fel, i se consolidează poziţia/prezenţa pe acel traseu şi, în acelaşi timp, se închide, practic, piaţa pentru alte companii care oferă condiţii tehnice, de siguranţă şi de confort mai bune. Noi am propus introducerea în reglementările naţionale a unor criterii obiective, cum ar fi înlocuirea criteriului vechimea pe traseu cu experienţa în domeniul transportului rutier de persoane. În acest fel, se va crea o presiune mai mare asupra companiilor care concurează pentru a obţine un traseu. În acelaşi timp, atragem atenţia Asociaţiilor profesionale din domeniul transportului rutier ca fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar înţelegerile şi/sau acţiunile concertate privind comportamentul pe piaţă, cum ar fi un boicot al mai multor companii, pot intra sub incidenţa Legii”, a explicat şeful autorităţii române de concurenţă.

Federaţia Operatorilor de Transport din România (FORT) a anunţat joi dimineaţă că operatorii de transport judeţean şi interjudeţean din toată ţara au intrat în grevă generală, solicitând retragerea unui proiect de ordin al ministrului de resort, prin care firmele care operau deja un anumit traseu nu mai au prioritate la noile licitaţii. Ulterior, FORT a transmis, printr-un comunicat de presă, că renunţă la protest începând cu ora 14:00, după ce reprezentanţii Federaţiei au fost invitaţi la o dezbatere pe acest subiect, care va avea loc săptămâna viitoare în Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) nu a participat la protest.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat marţi, la şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere, că exclusivitatea pe piaţa transportului interjudeţean de persoane nu mai poate continua, iar nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine oricând să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean.

„Cred că un lucru este clar: exclusivitatea nu mai poate continua. Nu înseamnă că situaţia cea mai defavorabilă companiilor al căror interes îl înţeleg, îl respect, şi mă refer aici la companiile care operează aceste servicii de transport interjudeţean prin curse regulate, este legitimă. Are legitimitatea sa până la limita în care încalcă alte reguli ale concurenţei. Se poate şi mai mult decât atât. În viziunea documentelor pe care le avem, cred că cel puţin din punct de vedere teoretic nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine, oricând, să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean”, le-a spus marţi ministrul transportatorilor prezenţi în sală.

Potrivit lui Şova, în transportul rutier de persoane contra cost există autorizate 3.618 companii. Aceste companii au licenţiate în conformitate cu prevederile legale 27.820 de autovehicule. Dintre cele peste 3.600 de companii, un număr de 325 sunt autorizate în a efectua transport rutier interjudeţean, acestea folosind un număr de 2.936 de autovehicule.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...