Chiţoiu despre Cuprumin Abrud: După ce se va da avizul de mediu, se va relua privatizarea

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, vineri, că ministerul pe care îl conduce va relua procedura de privatizare a Cuprumin Abrud după ce aceasta va primi avizul de mediu, precizând că în cazul în care nu se va găsi un investitor compania ar putea fi preluată de CJ Alba.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 17:11
Chiţoiu despre Cuprumin Abrud: După ce se va da avizul de mediu, se va relua privatizarea

Daniel Chiţoiu a declarat, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că Ministerul Economiei va relua procedura de privatizare a Cuprumin Abrud după ce în prealabil Ministerul Mediului va da avizul de mediu necesar.

„Până atunci, în maxim o lună, o lună şi jumătate, parcurgând etapele legale vom introduce managementul profesionist. În prezent, ce se întâmplă la Cuprumin Abrud, pe informaţiile pe care le am şi am dispus un control acolo, are loc o scurgere de bani către clientela PDL-istă din zonă şi care încă se mai află la conducerea acestei societăţi”, a spus Chiţoiu.

Ministrul Economiei a spus că atât în cazul societăţii din Abrud, cât şi în cazul exploatării de la Roşia Montană, statul este interesat „ca aceste zone să fie exploatate din punct de vedere economic eficient”.

„Pe noi ne interesează ca aceste zone să fie exploatate din punct de vedere economic eficient şi mai ales să ducem investiţii conexe exploatărilor miniere. Ce înseamnă investiţii conexe? Ne interesează să dezvoltăm şi industria turistică. Ne interesează să ducem industria conexă exploatării miniere: industria prelucrătoare, industria de producere de echipamente şi utilaje pentru domeniul minier şi de asemenea ne interesează ca acolo să dezvoltăm o microcomunitate de afaceri legată de exploatările miniere. Ne interesează ca toată populaţia din zonă să aibă locuri de muncă. Să creăm noi locuri de muncă şi să atragem şi din alte zone limitrofe celor două regiuni, Roşia Montană şi Abrud, şi de asemenea ne interesează, aşa cum vă spuneam clar, investiţiile de mediu care se vor face în zonă acolo şi garanţiile pe care investitorii le aduc pentru efectuarea acestor investiţii de mediu”, a afirmat Chiţoiu.

El a precizat că în cazul în care nu se va găsi un investitor interesat pentru Cuprumin Abrud până la sfârşitul anului, compania ar putea fi preluată de Consiliul Judeţean Alba.

„În cazul în care la Cuprumin Abrud nu găsim un investitor care să reia la sfârşitul acestui an exploatarea minieră de la Abrud, ne gândim şi avem prevăzut şi în programul de guvernare al USL, ne gândim la preluarea acestei societăţi de către Consiliul Judeţean Alba astfel încât să atragem fonduri europene pentru a dezvolta această societate şi pentru a o pune pe picioare şi a o eficientiza”, a spus Chiţoiu.

Premierul Victor Ponta declara, în mai, la emisiunea „După 20 ani” de la PRO TV, că guvernul analizează varanta de a transfera acţiuni ale Cuprumin către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei.

Premierul declarase anterior că Guvernul a transmis FMI că nu va vinde Cuprumin pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.

Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că „a încetat unilateral discuţiile” cu firma canadiană pentru Cuprumin Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cuprumin a fost asumată în discuţiile cu FMI.

Cuprumin deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Te-ar mai putea interesa și
Mugur Isărescu: ROBOR a cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei dobânzii de politică monetară
Mugur Isărescu: ROBOR a cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei dobânzii de ...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ROBOR a cam sărit calul, chiar dacă perioada dobânzilor mici a trecut. El explică faptul că pieţele......
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii din domeniu
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii ...
Emma Gamma Limited, un holding din Cipru cu participații în firme care furnizează activități de pariuri și jocuri de ...
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
- O serie de noutăţi legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării ...
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Un număr record de şase milioane de automobile electrice ar urma să fie vândute în acest an în China, pe fondul majorării ...