Christine Lagarde cere liderilor G20 să reducă barierele comerciale

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a cerut sâmbătă liderilor G20 să reducă tarifele vamale şi alte obstacole în calea comerţului, transmite Reuters.
Economica.net - sâm, 29 iun. 2019, 08:42
Christine Lagarde cere liderilor G20 să reducă barierele comerciale

Şeful FMI a avertizat că economia mondială „se confruntă cu o perioadă extrem de dificilă” din cauza conflictului comercial.

„Deşi este benefică reluarea discuţiilor comerciale între SUA şi China, tarifele vamale deja implementate încetinesc economia mondială, iar problemele nerezolvate provoacă incertitudini majore privind viitorul”, se arată în comunicatul emis de directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, după summitul G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente), care a avut loc în perioada 28-29 iunie în Japonia.

Escaladarea războiului comercial dintre SUA şi China „pune în pericol” redresarea economiei globale programată pentru 2019, a avertizat recent Gita Gopinath, economist şef al Fondului Monetar Internaţional.

„Cele mai recente escaladări ar putea afecta semnificativ încrederea companiilor şi a pieţelor financiare, alterează lanţurile de furnizare şi pun în pericol aşteptata redresare a economiei globale”, se arată într-un studiu coordonat de oficialul FMI.

Consumatorii din SUA şi China sunt cei care au de pierdut din cauza tensiunilor comerciale existente între primele economii ale lumii, „iar consumatorii plătesc pentru aceste taxe vamale, altele fiind absorbite de firmele importatoare prin marje de profit mai scăzute”, apreciază FMI.

Instituţia avertizează că „barierele comerciale mai extinse vor afecta lanţurile globale de furnizare şi vor încetini expansiunea noilor tehnologii, reducând în cele din urmă productivitatea şi bunăstarea”.

În urmă cu un an, activitatea economică accelera în aproape toate regiunile lumii. Un an mai târziu, lucrurile s-au schimbat. Escaladarea războiului comercial dintre SUA şi China, înăsprirea creditării în China, problemele macroeconomice din Argentina şi Turcia, problemele cu care se confruntă sectorul auto din Germania, normalizarea politicii monetare în economiile avansate şi înăsprirea condiţiilor financiare au contribuit la încetinirea expansiunii globale, în special în semestrul doi din 2018. Această slăbiciune ar urma să persiste şi în primul semestru din 2019, dar s-ar putea redresa în a doua parte a acestui an, se arată în studiu.

După 2020, creşterea economiei globale ar urma să se stabilizeze la aproximativ 3%, datorită avansului din China şi India, apreciază FMI.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an şi a avertizat că expansiunea ar putea încetini şi mai mult din cauza tensiunilor comerciale şi a unei ieşiri potenţial dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Este a treia înrăutăţire a prognozei din octombrie 2018 publicată de instituţia financiară internaţională.

Economia mondială va creşte probabil cu 3,3% în acest an, cea mai lentă expansiune din 2016, faţă de un avans de 3,5% previzionat în ianuarie. Pentru 2020, rata de creştere rămâne nemodificată la 3,6%, se arată în cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat de FMI.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...