Cinteză: Dacă un bancher apare într-un comunicat DNA , luăm legătura cu acţionarii. Există un risc reputaţional

BNR ia imediat legătura cu acţionarii în cazul în care persoane din conducerea unei instituţii de credit apar în dosarele de corupţie instrumentate de procurori, pentru a evita riscul reputaţional. De regulă, în cazuri în care există suspiciuni de fapte penale, BNR cere înlocuirea bancherilor în cauză, a declarat şeful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteză.
Mihai Banita - sâm, 28 feb. 2015, 15:51
Cinteză: Dacă un bancher apare într-un comunicat DNA , luăm legătura cu acţionarii. Există un risc reputaţional

„Legal el este nevinovat, dar la nivelul imaginii de obicei luăm legătura cu acţionarii. Este un risc reputaţional (…) Este suficient un simplu comunicat al DNA”, a răspuns Cinteză la un seminar pe teme financiare, organizat de Finmedia.

Oficialul BNR a răspuns unei întrebări referitoare la măsurile pe care le ia instituţia în azul în care numele unor bancheri apar în dosarele de corupţie şi când s-ar impune o reacţie din partea băncii centrale.

Acesta a explicat că în situaţia în care un director de bancă nu mai e conform cu fişa postului, BNR cere acţionarilor un înlocuitor, în cel mult 60 de zile, operaţiune derulată în taină, pentru a nu ştirbi încrederea publicului în respectiva instituţie de credit.

„Dacă stă pe prima pagină, a doua zi sunt cozi acolo şi distrugem un lucru bun. Chemăm acţionarul şi le zicem: aveţi 60 de zile să găsiţi preşedinte”, a spus Cinteză.

Cinteză spune că şi BNR face plângeri penale pe seama angajaţilor băncilor atunci când are indicii că s-au săvârşit infracţiuni, aceasta fiind o obligaţie legală a funcţionarilor băncii centrale.

„Am o groază de plângeri penale. 37 pe anul trecut. Nu am identificat vinovatul în unele cazuri, unde am făcut plângeri faţă de faptă. După ce trimit plângerile, e treaba procurorilor. Legea mă obligă să sesizez. Dacă nu, mă iau pe mine procurorii”, a declarat Cinteză.

Acesta a dat exemplul denunţurilor făcute, în 2009, faţă de fostul şef al Volksbank România, Gerald Schreiner, „pentru unele credite date aiurea”.

Joi, ziarul Libertatea a publicat o parte dintr-un document prezentat drept denunţul făcut de Dorin Cocoş, aflat în arest, în dosarul Microsoft, în care apar şi numele a doi bancheri. În delaţiunea semnată în faţa procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Cocoş precizează numele şefului UniCredit, Răsvan Radu și lui Șerban Tănăsescu, fiul fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu.

„În luna septembrie 2009 am avut o nouă întrevedere cu Claudiu Florică, acesta spunându-mi că mai trebuie efectuată o plată de circa 1.000.000 de euro din comisionul nostru către Șerban Tănăsescu și Răsvan Radu, președintele Unicredit. Din discuțiile purtate am înțeles că acest comision trebuia plătit pentru a se realiza cesiunea contractului la UniCredit”, ar fi menţionat menționat Dorin Cocoș la DNA.
În acelaşi denunţ, Cocoş ar fi arătat că i s-a cerut să plătească produse de trei milioane de euro pentru PDL, în campania electorală din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului în derularea contractului Microsoft, menţionând că a fost sprijinit de Vasile Blaga şi Elena Udrea.

Cei doi angajaţi ai băncii UniCredit nu au fost indicaţi de DNA având vreo calitate în acest dosar.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...