Cinteză: Dacă un bancher apare într-un comunicat DNA , luăm legătura cu acţionarii. Există un risc reputaţional

BNR ia imediat legătura cu acţionarii în cazul în care persoane din conducerea unei instituţii de credit apar în dosarele de corupţie instrumentate de procurori, pentru a evita riscul reputaţional. De regulă, în cazuri în care există suspiciuni de fapte penale, BNR cere înlocuirea bancherilor în cauză, a declarat şeful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteză.
Mihai Banita - sâm, 28 feb. 2015, 15:51
Cinteză: Dacă un bancher apare într-un comunicat DNA , luăm legătura cu acţionarii. Există un risc reputaţional

„Legal el este nevinovat, dar la nivelul imaginii de obicei luăm legătura cu acţionarii. Este un risc reputaţional (…) Este suficient un simplu comunicat al DNA”, a răspuns Cinteză la un seminar pe teme financiare, organizat de Finmedia.

Oficialul BNR a răspuns unei întrebări referitoare la măsurile pe care le ia instituţia în azul în care numele unor bancheri apar în dosarele de corupţie şi când s-ar impune o reacţie din partea băncii centrale.

Acesta a explicat că în situaţia în care un director de bancă nu mai e conform cu fişa postului, BNR cere acţionarilor un înlocuitor, în cel mult 60 de zile, operaţiune derulată în taină, pentru a nu ştirbi încrederea publicului în respectiva instituţie de credit.

„Dacă stă pe prima pagină, a doua zi sunt cozi acolo şi distrugem un lucru bun. Chemăm acţionarul şi le zicem: aveţi 60 de zile să găsiţi preşedinte”, a spus Cinteză.

Cinteză spune că şi BNR face plângeri penale pe seama angajaţilor băncilor atunci când are indicii că s-au săvârşit infracţiuni, aceasta fiind o obligaţie legală a funcţionarilor băncii centrale.

„Am o groază de plângeri penale. 37 pe anul trecut. Nu am identificat vinovatul în unele cazuri, unde am făcut plângeri faţă de faptă. După ce trimit plângerile, e treaba procurorilor. Legea mă obligă să sesizez. Dacă nu, mă iau pe mine procurorii”, a declarat Cinteză.

Acesta a dat exemplul denunţurilor făcute, în 2009, faţă de fostul şef al Volksbank România, Gerald Schreiner, „pentru unele credite date aiurea”.

Joi, ziarul Libertatea a publicat o parte dintr-un document prezentat drept denunţul făcut de Dorin Cocoş, aflat în arest, în dosarul Microsoft, în care apar şi numele a doi bancheri. În delaţiunea semnată în faţa procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Cocoş precizează numele şefului UniCredit, Răsvan Radu și lui Șerban Tănăsescu, fiul fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu.

„În luna septembrie 2009 am avut o nouă întrevedere cu Claudiu Florică, acesta spunându-mi că mai trebuie efectuată o plată de circa 1.000.000 de euro din comisionul nostru către Șerban Tănăsescu și Răsvan Radu, președintele Unicredit. Din discuțiile purtate am înțeles că acest comision trebuia plătit pentru a se realiza cesiunea contractului la UniCredit”, ar fi menţionat menționat Dorin Cocoș la DNA.
În acelaşi denunţ, Cocoş ar fi arătat că i s-a cerut să plătească produse de trei milioane de euro pentru PDL, în campania electorală din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului în derularea contractului Microsoft, menţionând că a fost sprijinit de Vasile Blaga şi Elena Udrea.

Cei doi angajaţi ai băncii UniCredit nu au fost indicaţi de DNA având vreo calitate în acest dosar.

Te-ar mai putea interesa și
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 52.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...