Cinteză: La emisiunea de bonduri am fost întrebaţi despre fraudele bancare. Trebuia discutat în CSAT

Anunţul Parchetului privind frauda din bănci, care ar fi cuprins 80% din sistem, reprezintă o problemă de siguranţă naţională şi trebuia discutat în CSAT, susţine şeful supravegherii bancare, Nicolae Cinteză, precizând că investitorii străini au cerut lămuriri la roadshow-ul din februarie.
Economica.net - sâm, 23 feb. 2013, 14:09
Cinteză: La emisiunea de bonduri am fost întrebaţi despre fraudele bancare. Trebuia discutat în CSAT

„Astfel de anunţuri nu fac bine unui potenţial investitor. Dacă aţi avea o sumă de bani şi aţi vrea s-o investiţi în România şi auziţi astfel de anunţuri, vă mai gândiţi dacă veniţi, pentru că banii ăştia îi rulezi prin sistem. Păi, 80% e viciat? Atunci e o problemă de securitate naţională. După părerea mea trebuia să se discute în CSAT”, a spus directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, la un seminar economic organizat la Sinaia.

El a reluat discuţia privind modul în care parchetul a comunicat publicului anchetarea fraudelor bancare la BRD şi Volksbank, arătând că vehicularea unor informaţii total nerealiste, precum aceea că 80% din sistem este fraudat poate dăuna foarte mult imaginii României şi va îndepărat investitorii străini.

„Până şi la prospectul de emisiune al obligaţiunilor în dolari a apărut o întrebare: ce e domnule cu dauna asta? (..) Cifra e provizionată, nu mai produce efecte. A produs atâtea necazuri, şi procentul ăla de 80%, şi numele, dosarul bancherilor (…) Vino nene de la început şi spune că e vorba de suma asta. Mai ales că banca a anunţat de la început că toată suma este provizionată”, a spus Cinteză.

Şeful supravegherii a opinat că în cele două cazuri nu lise poate imputa ceva angajaţiilor, chiar dacă ar fi încălcat norma de creditare, dar analiza de risc le spunea că pot încălca norma. Fapta nu poate fi sancţionată decât dacă angajaţii ar fi aprobat împrumuturile conştienţi că nu se vor mai întoarce, sau au primit mită pentru a le aproba.

„Cel puţin în cazul Volksbank, sesizarea noastră e din noiembrie 2009 (…) Şi la BRD cazul a fost descoperit de auditul de la Paris şi auditul intern al băncii. Ei au transmis că trebuie făcută plângere. Că a fost acolo un comnflict intern între nişte persoane şi una dintre ele a plecat cu dosarele în cârcă e altceva. Toate problemele au fost descoperite de bănci, şi e important să se ştie aşa ceva (…) Apare fraudă atunci când cineva nu respectă norma de creditare contra unei sume de bani, unei mite. Atunci da, atunci e penal”, a precizat Cinteză.

El a arătat că sumele fraudate de clienţi nu reprezintă un pericol nici pentru sistem şi nici măcar pentru bancă, reprezentând un procent infim din rulaje, ceea ce nu poate justifica modul în care a acţionat parchetul.

„Ce înseamnă 180 de milioane de euro?Noi le-am forţat să facă provizioane de 600 de milioane de euro la finalul anului trecut şi le-au înregistrat. Ce, s-a prăbuşit cineva?”, a mai spus Cinteză.

Parchetul a demarat mai multe anchete anul trecut privind fradude bancare operate în perioada 2008 – 2010 la BRD Groupe Societe Generale şi Volksbank.

Procurorii DIICOT aratău într-unul dintre referatele cu propuneri de arestare că gruparea iniţiată şi coordonată de Mihai Stan şi Daniel Ruse a reuşit să cuprindă peste 80% din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului.

România a atras la mijlocul lunii februarie 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au organizat un roadshow la New York, Boston şi Londra pentru a promova emisiunea în rândul investitorilor.

Împrumutul face parte din programul de emisiuni pe termen mediu al României şi a fost intermediat de băncile Barclays, Citibank, HSBC şi BNP Paribas.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...