Cioloş, la Ottawa: Trebuie sa arătam o dorinţă clară de soluţionare a chestiunii liberalizării vizelor pentru români

Premierul Dacian Cioloş a discutat miercuri cu omologul său canadian Justin Trudeau 'aducerea problematicii vizelor pentru cetăţenii români în atenţia Guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere', informează un comunicat al Guvernului remis Agerpres.
Economica.net - mie, 15 iun. 2016, 20:14
Cioloş, la Ottawa: Trebuie sa arătam o dorinţă clară de soluţionare a chestiunii liberalizării vizelor pentru români

Sursa citată mai anunţă că Dacian Cioloş i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată şi de Boyko Borissov, premierul Bulgariei, în care ‘reafirmă dorinţa de a întări parteneriatul şi prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetăţenii şi companiile celor trei ţări vor putea beneficia şi supun atenţiei premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români şi bulgari aşa cum s-a specificat în Declaraţia ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014’.

În cadrul întâlnirii dintre cei doi premieri s-au făcut referiri şi la ‘bunele relaţii bilaterale româno-canadiene la care contribuie şi o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integraţi în cultura ţării de adopţie şi care contribuie major la dezvoltarea societăţii canadiene’.

‘Am venit în Canada pe fondul unei relaţii privilegiate pe care o avem între România şi Canada şi a susţinerii pe care România o acordă relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Canada. Ca două ţări prietene am convenit că trebuie sa arătam o dorinţă clară de soluţionare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetăţenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau şi-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid şi eficace în acest sens. Ministrul Tudorache a avut azi o primă întâlnire cu ministrul imigraţiei şi vor rămâne în contact pentru a arăta succesul unei politici colaborative şi deschise, după cum am concluzionat cu premierul Trudeau’, a declarat primul-ministru Dacian Cioloş.

Potrivit comunicatului citat, premierul Justin Trudeau a mulţumit României pentru sprijinul consular acordat Canadei în Siria.

De asemenea cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia.

În cadrul vizitei oficiale în Canada, premierul Dacian Cioloş s-a mai întâlnit cu preşedinţii Senatului, George J. Furey şi al Camerei Comunelor, Geoff Regan precum şi cu Guvernatorul General al Canadei.

De asemenea Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigraţiei din Canada’pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor şi pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat România săptămâna trecută’.

‘În toate discuţiile cu oficialii canadieni s-a evidenţiat necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA)’, mai anunţă Guvernul.

Potrivit informaţiilor furnizate de Executiv, dintre statele membre UE, România şi Bulgaria sunt singurele faţă de care Canada menţine regimul de vize. România a renunţat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE.

Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politică şi economică dintre UE şi Canada, aprofundată, pe baze superioare, este avut în vedere pentru sfârşitul lunii octombrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...