‘Ne gândim la o reînfiinţare a Institutului Naţional de Administraţie, care să vină cu o politică de formare profesională, atât de formare a celor care vor să intre în sistem, dar mai ales pentru creşterea performanţei funcţionarilor prin formare continuă, şi totodată pentru a ne asigura de obiectivitatea modului în care ANFP îşi face treaba şi a procesului de recrutare, dar mai ales a procesului de modificare a legislaţiei care vizează administraţia publică, atunci când este cazul. Ne gândim să propunem crearea unui Consiliu Profesional sau de Expertiză, care să funcţioneze pe lângă ANFP, care să reunească expertiză independentă şi obiectivă şi care să aibă rolul de a oferi expertiză şi puncte de vedere pe propunerile de modificare a legislaţiei, pe programele de recrutare, de a analiză a nevoilor de funcţionari publici şi pe elaborarea programelor de formare pentru creşterea performanţei în administraţie. Practic am avea acest dispozitiv de pregătire a resurselor umane, care ar include ANFP, pe de o parte, INA, pe de altă parte, cu un rol redefinit, şi acest Consiliu Ştiinţific sau de Expertiză, cu un rol în evaluarea şi avizarea politicii de resurse umane în administraţia publică’, a explicat Dacian Cioloş.
Acesta a vorbit la dezbaterea din Parlament despre principalele coordonate ale reformei administraţiei publice pe care o propune Executivul.
‘În ceea ce priveşte funcţia publică, ne propunem în primul rând o transparentizare a relaţiei administraţiei publice cu nivelul politic, o creştere a profesionalismului resurselor umane şi din această perspectivă vedem şi procesul de depolitizare, depolitizare nu atât printr-o scădere a rolului politicului, care rămâne determinant în modul în care administraţia publică îşi face treaba, pentru că administraţia publică trebuie să aplice programe de guvernare, dar avem nevoie mai ales de o transparentizare şi o clarificare a relaţiei între nivelul politic decizional şi administraţia publică’, a spus premierul.
Potrivit lui, Guvernul îşi doreşte o definire a unui mod de funcţionare clar a administraţiei prin eliminarea excepţiilor şi a derogărilor de la reguli care fac imprevizibile de cele mai multe ori deciziile.
‘Apoi, o consolidare a unor politici publice bazate în primul rând pe rezultate şi în acelaşi timp cu reforma administraţiei. Dincolo de lupta anticorupţie, să insistăm mai mult pe prevenţia anticorupţie prin claritate şi transparenţă’, a mai spus Dacian Cioloş.
La aceste ţinte, a arătat şeful Executivului, se poate ajunge printr-o revizuire a modului de funcţionare a ANFP, în sensul unei gestiuni mai eficiente şi mai clare a resurselor umane din administraţie.
Acesta a mai afirmat că este important ca până la sfârşitul lunii mai să fie găsite soluţiile cele mai bune şi cele mai eficiente, astfel încât să poată fi găsită o formulă care să fie aplicabilă ca atare începând chiar de anul acesta.
Tema dezbaterii politice din Camera Deputaţilor la care participă prim-ministrul este ‘Reforma administraţiei publice’.