Cioloş: Reuşim să ne menţinem în ţinta de deficit de sub 3%. În calcule am inclus creşterea de 10% a salariilor

România va reuşi să se menţină în ţinta de deficit de sub 3%, a declarat, marţi seară, premierul Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 19:20
Cioloş: Reuşim să ne menţinem în ţinta de deficit de sub 3%. În calcule am inclus creşterea de 10% a salariilor

‘Nu mă surprinde deloc (promulgarea legii de către preşedinte – n.r), am avut o discuţie cu dânsul (Klaus Iohannis – n.r.) ieri şi legat de acest subiect şi i-am spus că în calculele pe care le-am făcut am inclus şi această creştere de 10% şi, după calculele noastre, putem rămâne în ţinta de deficit de 3% cu această creştere. (…) N-o să tăiem, în schimb o să mergem pe partea de investiţii unde am rezervat fonduri atât la Ministerul Dezvoltării, cât şi la Ministerul Transporturilor, dar o să facem un efort din absorbţia fondurilor europene ca să avem şi investiţii aşa cum ne-am propus’, a spus Cioloş, care participă la un eveniment dedicat tinerilor antreprenori.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea prin care salariile celor care lucrează în sistemul sanitar se majorează cu 25%, iar ale celorlalţi bugetari cu 10%.

Actul normativ prevede că, începând cu data de 1 octombrie 2015, prin excepţie de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015. De asemenea, salariile bugetarilor se măresc de la 1 decembrie cu 10%.

Duminică, Cioloş afirma că intenţionează să păstreze în buget măsurile din Codul fiscal, dar şi, în măsura în care va fi posibil, creşterile salariale, arătând că în privinţa majorării de 10% trebuie aşteptată promulgarea astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească 3%.

‘Asta intenţionăm să păstrăm în buget: atât măsurile din Codul fiscal, care ni se par foarte importante pentru a redinamiza sectorul economic, suntem într-o fază de creştere economică, una din cele mai importante din UE şi e important, ca şi în această perioadă de tranziţie, să spun – sectorul economic să aibă încredere în cei care conduc România. Deci, de aceea, sunt foarte multe măsuri care ştiu că sunt bune, sectorul economic le apreciază, în Codul fiscal, deci avem intenţia să le menţinem, să le aplicăm. La fel, creşterile salariale sunt necesare, în multe domenii. După părerea mea, sunt necesare şi creşterile salariale, dar şi reforme în sectorul respectiv. Oricum, intenţia noastră este, în măsura în care va fi posibil, să păstrăm aceste creşteri salariale, care au fost decise deja de Parlament şi legile promulgate’, a precizat el într-o emisiune televizată.

El a adăugat că deficitul bugetar poate fi împins până la 3% şi că aceste creşteri salariale trebuie să fie însoţite şi de un pachet de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...