Circa 70% dintre investitorii străini consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor face România necompetitivă

Circa 70% dintre investitorii străini din România consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor face România necompetitivă în raport cu alte state în care aceştia îşi desfăşoară afacerile, reiese dintr-un sondaj realizat în luna septembrie de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) în rândul companiilor care fac parte din organizaţie.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 16:12
Circa 70% dintre investitorii străini consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor face România necompetitivă

„70% dintre respondenţi consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor, face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locaţii în care aceştia desfăşoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievaţi consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă”, potrivit studiului.

Acesta arată că 50% dintre respondenţi consideră că procesul legislativ s-a înrăutăţit moderat sau chiar semnificativ, ceea ce le afectează planificarea afacerilor.

O mare parte a companiile membre ale CIS au raportat o creştere a poverii administrative, special în domeniul fiscal.

„Suntem de părere că această percepţie este legată de formularele ANAF D088 şi D394 privind înregistrarea şi raportarea TVA-ului, pentru că la nivel general companiile apreciază eforturile ANAF de modernizare şi digitalizare realizate cu ajutorul Băncii Mondiale”, susţin investitorii străini din România.

De asemenea, asociaţia observă o creştere semnificativă a numărului de companii membre care sunt de părere că procesul legislativ are un efect negativ asupra planificării afacerilor.
În 2016, România a adoptat mai multe legi fără să realizeze înainte un studiu de impact, desconsiderând uneori principiile economiei de piaţă, consideră investitorii străini.

Drept urmare, implementarea acestora a destabilizat anumite domenii ori riscă să o facă în viitor.

„Darea în plată şi legea conversiei creditelor au creat premisele a mii de procese, au ridicat probleme legate de principiul retroactivităţi aplicării legilor în România şi cel mai probabil vor avea un impact de durată asupra încrederii investitorilor în economia românească”, se mai arată în studiu.
În acelaşi timp, investitorii străini din România consideră că îngheţarea de către Guvern a tarifelor RCA a transmis, de asemenea, semnale negative către investitori.

„Trebuie să subliniem că încrederea investitorilor în predictibilitatea pieţei din România este uşor de pierdut ca urmare a unor astfel de legi şi greu de recâştigat”, sunt de părere investitorii străini.
Concluziile studiului surprind şi câteva veşti bune. Membrii CIS se aşteaptă la o creştere moderată a afacerilor pentru anul următor, astfel 60% dintre respondenţi prognozează o creştere atât pe piaţa românească, cât şi la export.

Încrederea în creştere se reflectă şi în răspunsurile celor 65% dintre respondenţi care se aşteaptă ca veniturile lor să crească în 2017.
Companiile din CIS se aşteaptă anul viitor la o expansiune a activităţii, deoarece economia României înregistrează o creştere substanţială. Această creştere este de aşteptat să continue, deşi unii dintre respondenţi estimează că ea se va mai tempera anul viitor.

„Rata de creştere de 5-6% pe an este sustenabilă pe termen lung doar cu investiţii semnificative atât în sectorul public, cât şi cel privat. De aceea, politicile de creştere economică nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stimularea consumului”, se mai arată în studiu.
Un număr semnificativ al membrilor CIS se aşteaptă ca România să rămână competitivă pe piaţa muncii.

Cu toate acestea, numărul companiilor care cred că disponibilitatea de forţă de muncă bine pregătită începe să devină o problemă este tot mai mare, ajungând la 25%.

Aceste rezultate pot fi parţial explicate de rezultatele modeste ale sistemului vocaţional de educaţie din România, de continuarea procesului de emigrare sau de lipsa de mobilitate a forţei de muncă în România.
Forţa de muncă foarte bine pregătită din România a ajutat la atragerea investiţiilor, atât străine cât şi româneşti, iar pierderea competitivităţii pe piaţa forţei de muncă poate afecta semnificativ creştere economică pe termen mediu şi lung, susţin investitorii străini.

Din Consiliul Investitorilor Străini fac parte 130 de companii, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 40 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...