Citroen, pe urmele Dacia. În căutarea clienților, marca schimbă din mers strategia

Confruntată cu un declin continuu al cotei de piață, marca Citroen, parte a grupului Stellantis, pare să adopte o strategie similară cu cea a Dacia, deși acest lucru nu este pe placul noului șef, Thierry Koskas.
Robert Stan - lun, 03 iul. 2023, 22:04
Citroen, pe urmele Dacia. În căutarea clienților, marca schimbă din mers strategia

Bilanțul Citroen, marcă franceză a grupului Stellantis, nu este deloc roz. În ultima perioadă a pierdut constant cotă de piață în favoarea altor branduri, unele mult mai puțin cunoscute pe piață. Amatorii de statistici pot vedea cu ochiul liber declinul urmărind statisticile Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) care arată că la finalul lunii mai a acestui an Citroen mai deținea doar 3% din totalul vânzărilor de autoturisme. Asta după ce cu exact un an în urmă cota de piață era de 3,5%, iar în mai 2021 de 4,1%. Nici nu are rost să ne gândim că, așa cum scrie Le Monde, în anii `60, Citroen atrăgea circa 30% dintre cumpărătorii europeni de mașini.

De altfel, tot publicația franceză Le Monde notează într-un articol că „scăderea spectaculoasă a vânzărilor l-a determinat pe Thierry Koskas, CEO al Citroen, să adopte o direcție strategică similară cu cea a mărcii Dacia, de tip low cost”.

Mai mult chiar, jurnaliștii se întreabă, nu pentru prima dată, „încotro se îndreaptă Citroen?” Această temă, recurentă, a devenit tot mai arzătoare. Grupul Stellantis s-a angajat să repoziționeze marca și, tocmai de aceea, i-a alocat un nou director în luna martie. Doar că Thierry Koskas, un fost angajat Renault, trebuie să se încalțe cu două perechi de pantofi în același timp: atât cea pentru funcția de director de vânzări și marketing al grupului Stellantis, cât și cea pentru poziția de CEO al Citroen.

Și asta nu e tot. Schimbarea a mers mai departe. În funcția de director al zonei europene, subordonat direct al lui Thierry Koskas, dar și al lui Uwe Hochgeschurtz (directorul pentru Europa al întregului grup Stellantis), a fost numit Laurent Diot, și el fost angajat al Renault.

Sarcina acestui absolvent al L’Ecole Centrale Paris este clară: stoparea declinului și recucerirea cotei de piață din Europa. Șeful său, Thierry Koskas, declara recent că obiectivul său este atingerea unei cote de 5% din piața europeană până la sfârșitul anului 2023. O țintă cel puțin ambițioasă dacă ne uităm la evoluția de până acum a Citroen.

Pentru a își ajuta subalternul, dar și pe sine, Koskas își dorește să poziționeze acum Citroen ca „marcă populară capabilă să facă mobilitatea electrică accesibilă”, favorizând „simplitatea și durabilitatea” vehiculelor sale. Deloc departe de atributele mărcii Dacia menționate de multe ori de Denis Le Vot, CEO al mărcii românești din grupul Renault, aceste caracteristici vor fi vizibile deja, conform lui Thierry Koskas, la viitorul e-C3, o mașină electrică așteptată la începutul anului 2024 și al cărei preț va fi „sub 25.000 de euro”, fără bonusuri sau subvenții guvernamentale.

Conform presei franceze Citroen e-C3 ar trebui să aibă aspectul unui SUV cu dimensiuni reduse, producția lui fiind alocată uzinei slovace din Trnava. Anterior, pentru a îi reduce pe cât posibil costurile de producție și, în consecință, prețul, era luat în considerare importul vehiculului din India.

Interesant este că jurnaliștii de la Le Monde scriu că „nu trebuie să fii un expert în domeniu pentru a observa că e-C3 se poziționează ca rival al modelului electric Dacia Spring, unul dintre cele mai ieftine modele electrice de pe piață (aproape 21.000 de euro fără subvenții guvernamentale)”. E drept însă că Citroen e-C3 va fi mai modern și va avea o autonomie mai mare – peste 300 de kilometri față de aproximativ 230 km în cazul Dacia Spring. Trebuie luată în calcul însă și apropiata schimbare a micului model al mărcii românești care, în 2024, ar putea trece la o nouă generație.

Lăsând deoparte comparația e-C3 – Spring, noul director general al Citroen promite „alte modele, mici, medii și mari, care vor fi complet în linie cu atributele e-C3”. Cu toate acestea, nu se pune problema ca Citroen să se poziționeze în aceeași nișă cu marca românească, foarte cunoscută lui Thierry Koskas, care a lucrat timp de douăzeci și doi de ani la Renault. „Nu suntem o marcă low-cost”, se apără el energic, fără a nega că anumite modele, inclusiv e-C3, „vor fi concurente cu cele ale Dacia”.

Cu toate acestea, tot cei de la Le Monde scriu că „punctele de convergență dintre noua poziționare a mărcii Citroen și metodele care au dus la succesul producătorului român sunt evidente. Citroen promite echipamente «la nivelul potrivit», adică fără sofisticare excesivă, o gamă restrânsă și ultra-simplificată, precum și un preț competitiv, dar care oferă puțin spațiu pentru negocieri”.

Tot în ideea asemănărilor flagrante dintre strategia câștigătoare a Dacia și noua abordare Citroen trebuie amintită prezentarea conceptului Oli din octombrie 2022. Practic, la doar câteva săptămâni după ce Dacia a prezentat conceptul Manifesto, cei de la Citroen au dezvăluit Oli, folosind aceeași linie logică a unui „laborator de idei”.

Ca și în cazul Dacia Manifesto, oficialii Citroen au susținut că nu există planuri de a transforma conceptul Oli în mașină de serie. Asta spre deosebire de de recentul concept Ami One care a intrat în producție sub numele Ami în 2020, iar acum are chiar o variantă sub brandul Opel.

În schimb, Vincent Cobee, pe atunci CEO al Citroen, considera că Oli poate fi o foaie de parcurs către o mașină electrică accesibilă și prietenoasă cu mediul. „Vrem să facem o declarație legată de mașinile electrice accesibile, responsabile, care emană libertate. Oli este un laborator care demonstrează că nu este complet o nebunie să țintești la asta”, spunea Vincent Cobee ducând mai departe asemănările cu Dacia Manifesto.

Citește și:
Vânzările Dacia în Europa au crescut cu 42%. 4,6% dintre toate mașinile noi înmatriculate pe continent în 2023 poartă marca Dacia – raport ACEA
– Uzinele Opel și-au îmbunătățit calitatea, dar costurile de producție din Germania rămân cele mai mari din lume – Carlos Tavares (Stellantis)

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...