City manager Bucureşti: În România este moca să arunci gunoiul la grămadă şi să ai maşină poluantă

În România este moca să arunci gunoiul la grămadă şi să ai maşină poluantă, în plus se face prea multă politică şi prea puţin pentru oameni, a declarat, miercuri, în cadrul evenimentului PRIA Environment, Sorin Chiriţă, city manager al Primăriei Municipiului Bucureşti.
Economica.net - mie, 25 apr. 2018, 10:58
City manager Bucureşti: În România este moca să arunci gunoiul la grămadă şi să ai maşină poluantă

‘Nu suntem obişnuiţi cu colectarea selectivă, dar trebuie să începem pas cu pas. În România, este moca să arunci gunoiul la grămadă, este moca să ai maşină poluantă. Sunt măsuri de care autoritatea centrală, Guvernele nu s-au preocupat în cei 26 de ani, de a asigura acestei ţări un viitor. Se face prea multă politică şi prea puţin pentru oameni şi nu mă refer acum, ci în cei 26 de ani. Nu vreau să fie luată ca pe o declaraţie politică. Ce se întâmplă peste zece ani? Avem alături de noi cel mai mare Centru de Cercetare, în Măgurele, pe studiul laserului. Intenţionăm să facem şi vom face cu siguranţă cel mai mare Centru de Cercetare în domeniul energiei, cu o componentă importantă pe valorificare energetică a deşeurilor şi identificarea de soluţii inovative. Bucureştiul are cea mai rapidă creştere economică din lume, pe date măsurate de către Banca Mondială. Bucureştiul polarizează în zona urbană funcţionabilă 55% din venitul total al firmelor din România’, a afirmat Chiriţă.

Oficialul a precizat, totodată, că în Planul de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului aflat în dezbatere publică se face referire la limitarea accesului auto în zone din centrul Capitalei.

‘Planul de Îmbunătăţire a Aerului este în dezbatere publică şi să avem spre aprobare în Consiliul General, cu măsuri de limitare a accesului auto în centru. Nu este vina autorităţii publice centrale că guvernele, în succesiunea lor, au lăsat ca în România să intre toate autoturismele care în ţări occidentale nu mai pot circula. Nu este vina autorităţii publice locale că avem, la câteva luni, zeci de mii de autoturisme în Bucureşti înmatriculate, şi nu noi. Nu este vina autorităţii publice locale că este atât de ieftin să fii poluator, eşti chiar încurajat, dar haideţi să începem să facem ceva. Avem o legislaţie complicată, o legislaţie a achiziţiilor care nu a făcut decât să blocheze procesul de achiziţii’, a menţionat city managerul Capitalei.

Sorin Chiriţă a punctat faptul că există în plan punerea în aplicare a unei politici comune de gestionare a deşeurilor între Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

‘La nivelul Municipiului Bucureşti sunt peste 800.000 de tone de deşeuri generate de către populaţie şi industrie. Nu poţi să-i delimitezi pe cei 228 de kilometri pătraţi ai Municipiului Bucureşti fix cantitatea de deşeuri pentru că Bucureştiul este într-o simbioză cu Ilfovul şi chiar dincolo de limitele administraţiei teritoriale ale judeţului Ilfov. Este pentru prima oară când noi, împreună cu judeţul Ilfov, intenţionăm să avem o politică comună de gestionare a deşeurilor. Până în momentul de faţă, fiecare administrativ teritorială se concentra pe zona locală. Da, sunt gropi neconforme, mai avem puţin şi rămânem şi fără aceste gropi. Tocmai de aceea, am avansat cu Planul de Gestionare a Deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti, integrat cu planul din Ilfov, şi avem un program pentru construirea unei Staţii de Valorificare Energetice a Deşeurilor. Noi vedem aceste deşeuri ca o resursă. Avem în plan o Staţie de Valorificare Energetică a Deşeurilor, două Biodigestoare, un MBT- Staţie de Tratare Microbiologică şi care ulterior devine Staţie de Sortare. Suntem în plin proces de elaborare a Planului de Gestionare a Deşeurilor, coroborat cu Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Vedem integrată Strategia Energetică a Capitalei şi Strategia de Termoficare a Capitalei integrată cu Planul de Gestionare a Deşeurilor. Planul de mobilitate urbană durabilă este un document aprobat înainte de aceste planuri’, a spus Chiriţă.

Acesta a menţionat că, în cel mult doi ani, ar urma să fie finalizată Staţia de Valorificare Energetică a Deşeurilor.

‘Bucureştiul a fost proiectat pentru un milion de locuitori, dar avem astăzi aproximativ 2,2 milioane, cu acte. Beneficiari de utilităţi sunt câteva milioane şi am avut anul trecut două milioane de turişti. Ne confruntăm cu o permanentă creştere a presiunii pe serviciile publice. De aceea, noi vedem deşeurile ca principală resursă pe care noi o vom putea utiliza pe viitor. Suntem determinaţi să finalizăm în doi ani de zile Staţia de Valorificare Energetică a Deşeurilor, ce va fi amplasată în apropierea unui CET. Acele Biodigestoare tot în apropierea unui CET. Sunt multe lucruri de făcut, nu putem face minuni peste noapte’, a subliniat Sorin Chiriţă.

PRIAevents a organizat, miercuri, o conferinţă de specialitate dedicată problematicilor de mediu din România, la care şi-au anunţat participarea reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor şi ai comunităţii ştiinţifice, precum şi lideri comunitari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANOFM va organiza în noiembrie 98 de programe de formare profesională
ANOFM va organiza în noiembrie 98 de programe de formare profesională
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) va organiza, în luna noiembrie, la nivel naţional, 98 de ...
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un nou hipermarket online cu livrare rapidă a produselor alimentare proaspete pentru clienții ...
Republica Moldova împrumută 564 de milioane de dolari de la FMI
Republica Moldova împrumută 564 de milioane de dolari de la FMI
Republica Moldova a obţinut un acord de împrumut provizoriu de la Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 564 de ...