CNA: Proiect pentru eliminarea din grilă a emisiunilor gen „pamflet”, „reality show” şi „news magazine”

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au adoptat, joi, în unanimitate, un proiect de decizie, prin care televiziunile vor trebui să elimine din grilele de programe emisiuni precum 'pamflet', 'reality show' şi 'news magazine', nedefinite în legislaţia audiovizualului românească.
Economica.net - joi, 13 mart. 2014, 14:37
CNA: Proiect pentru eliminarea din grilă a emisiunilor gen

Potrivit proiectului, ‘clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu’ . Conform Deciziei CNA, o televiziune şi un radio poate avea în structura sa: programe de informare, programe educative, culturale, religioase, filme (de ficţiune, de animaţie, documentare, seriale), programe de divertisment şi alte tipuri de programe, publicitate şi teleshopping.

Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publică, recomandările fiind aşteptate, prin poştă sau depuse direct la registratura CNA, până cel târziu pe 27 martie 2014, inclusiv.

Pentru nerespectarea acestei decizii, televiziunile şi radiourile vor putea fi sancţionate cu amendă până la 100.000 de lei.

‘Ca unică autoritate de reglementare, control şi sancţiune în audiovizualul românesc CNA propune astăzi o reglementare care se impunea de mult timp şi anume precizarea genurilor de emisiuni, aşa cum sunt ele aprobate prin structura de programe care ajunge la CNA, pentru o corectă informare a publicului. Câştigă şi realizatorii care îşi asumă dinaintea intrării în emisie ceea ce vor să facă şi îşi gândesc demersul de aşa natură încât mesajul să ajungă sigur la toţi telespectatorii, câştigă şi consumatorii de media care sunt avizaţi ce program urmează să vadă şi care sunt corect informaţi’, a declarat Laura Georgescu, preşedintele CNA, după şedinţa de joi a Consiliului.

Ea a precizat că aceste tipuri de emisiuni ‘nu aveau voie să apară pe ecran pentru că nu sunt definite în legislaţia audiovizuală românească’.

Laura Georgescu a adăugat că decizia va intra în vigoare la zece zile de la apariţia sa în Monitorul Oficial.

‘Deci, este suficient timp ca să se preocupe absolut fiecare realizator de asumarea corectă a demersului pe care-l face în spaţiul public. (…) Vestea bună este că toţi membri (n.r. CNA) şi-au dorit această curăţare a audiovizualului. (…) Este o reglementare care trebuia făcută probabil de cel puţin cinci ani, se impunea clar pe piaţă atâta vreme cât în acest moment sunt folosite genuri nedefinite în legislaţia audiovizuală’, a mai spus Laura Georgescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului minim, după mai multe zile de negocieri tensionate, informează AFP....
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul și ambalajele
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul ...
Producătorii de apă de izvor susțin că nu mai pot menține actualul nivel al prețurilor din cauza costurilor tot mai ...
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Subprefectul Municipiului Bucureşti Florela-Antonela Ghiţă a declarat că DSP a comunicat vineri o incidenţă COVID-19 ...