CNSU a actualizat lista țărilor aflate în zone de risc epidemiologic

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, lista ţărilor sau zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Ion Dobreanu - joi, 27 mai 2021, 21:39
CNSU a actualizat lista țărilor aflate în zone de risc epidemiologic

„Se aprobă clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea şi cu privire la care se instituie măsura carantinei, prevăzută în anexa la prezenta hotărâre”, se arată în hotărârea CNSU.

Lista a fost întocmită în funcție de incidentele din România. Autoritățile au preferat ca din motive practice să includă trei coduri astfel încât să nu îngreuneze deplasările din motive birocratice. Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă test PCR. Dacă sunt din Zona roșie, sunt scutite de carantină doar persoanele care sunt vaccinate. Testul PCR nu scutește de carantină persoanele care sosesc din România din state aflate în Zona roșie. Carantină este de 14 zile, dar dacă oamenii fac un test PCR în a opta zi și rezultatul este negativ, pot ieși după zece zile.

Zona roşie – unde rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

Astfel, potrivit Hotărârii nr. 33 din 27 mai 2021 în zona roşie se regăsesc: Maldive, Seychelles, Bahrain, Uruguay, Argentina, Costa Rica, Capul Verde, Trinidad şi Tobago, Lituania, Paraguay, Columbia, Chile, Suedia, Nepal, Georgia, Brazilia, Letonia, Olanda, Suriname, Franţa, Kuweit, India și Africa de Sud.

Zona galbenă – unde rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 şi 3 la 1.000 de locuitori.

În Zona galbenă au fost incluse: Cipru, Belgia, Bolivia, Slovenia, Grecia, Estonia, Danemarca, Sint Maarten, Andorra, Botswana, Malaezia, Puerto Rico, Mongolia, Croaţia, Guyana, Peru, Iran, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Belarus, Elveţia, Timorul de Est, Sri Lanka, Canada, Oman, Bahamas și Marea Britanie.

Călătorii care vin din zona verde nu mai trebuie să prezinte niciun fel de document. Ei nu intră în carantină şi nici nu mai sunt obligaţi să prezinte vreo dovadă a testării sau vaccinării anti-COVID-19.

Zona verde – unde rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5.

În Zona verde au fost plasate: Qatar, Cuba, Germania, Muntenegru, Panama, Aruba, Italia, Irak, Ucraina, Spania, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Saint Lucia, Serbia, Ecuador, Honduras, Tunisia, Cehia, Statele Unite ale Americii, Iordania, Austria, Namibia, Slovacia, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Norvegia, Republica Dominicană, Kazahstan, Ungaria, Insulele Virgine Britanice, Irlanda, Bulgaria, Armenia, Polonia, Liban, Federaţia Rusă, Guatemala, Palestina, Filipine, Thailanda, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Bermuda, Kârgâzstan, Bosnia şi Herţegovina, Japonia, Saint Vincent şi Grenadine, Portugalia, Guineea Ecuatorială, Guam, Azerbaidjan, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Finlanda, Libia, Insulele Cayman, Insulele Feroe, România, Venezuela, Jamaica, Kosovo, Arabia Saudită, El Salvador, Cambodgia, Papua Noua Guinee, Saint Kitts şi Nevis, Gabon, Bhutan, Curacao, Insulele Turks şi Caicos, Mexic, Indonezia, Polinezia Franceză, Antigua şi Barbuda, Coreea de Sud, Egipt, Insulele Mariane de Nord, Pakistan, Barbados, Albania, Belize, Djibouti, Taiwan, Dominica, Angola, Uzbekistan, Afganistan, Mauritania, Fiji, Camerun, Islanda, Republica Centrafricană, Kenia, Maroc, Sao Tome şi Principe, Etiopia, Groenlanda, Bangladesh, Malta, Israel, Rwanda, Singapore, Haiti, Laos, Madagascar, Algeria, Eswatini, Zambia, Mauritius, Congo, Gibraltar, Eritreea, Nicaragua, Uganda, Jersey, Senegal, Burundi, Togo, Lesotho, Comoros, Ghana, Gambia, Vietnam, Zimbabwe, Somalia, Brunei Darussalam, Benin, Sudan, Mali, Myanmar, Yemen, Malawi, Liberia, Guineea Bissau, Sierra Leone, Australia, Nigeria, Ciad, Niger, Burkina Faso, Anguilla, Wallis şi Futuna, Siria, Tadjikistan, Guineea, Insula Man, Coasta de Fildeş, Mozambic, Republica Democrată Congo, Noua Zeelandă, Sudanul de Sud, Republica Populară Chineză, Grenada, Insulele Falkland (Malvine), Guernsey, Vatican, Insulele Marshall, Micronezia, Montserrat, Noua Caledonie, Insulele Solomon, Tanzania, Vanuatu și Sahara de Vest.

În privința Marii Britanii, aceasta a fost introdusă pe lista statelor din zona galbenă, în ciuda incidenţei scăzute a cazurilor de infecţii cu SARS-CoV-2, din cauza unei tulpini cu răspândire rapidă, a declarat, joi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Hotărârea pentru aprobarea listei ţărilor şi clasificare sub cod roşu, galben şi verde, acum, a fost supusă votului şi urmează să fie anunţată în seara asta. Marea Britanie, care, în mod normal, pe baza incidenţei, s-ar afla în zonă verde, va fi considerată ca fiind în zonă galbenă, ceea ce înseamnă că trebuie să vină cu test sau să fie vaccinat şi asta din cauza prezenţei unei tulpini cu răspândire rapidă”, a explicat el, la Palatul Victoria.

E vorba de răspândirea în Regatul Unit a tulpinii indiene a virusului SARS-CoV-2.

Sunt exceptate de la măsura carantinei toate persoanele, indiferent de zona din care vin, care au fost vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cu cea de a doua doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la dată administrării dozei/celei de a două doze contactului direct.

Dovadă administrării vaccinului, inclusiv dată administrării dozei/celei de a două doze, necesară pentru aplicarea excepţiilor prevăzute în hotărâre, se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afară ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...