Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Scăderea TVA este riscantă în contextul fiscal-bugetar actual

O reducere a cotei de TVA de la 19% la 16% şi a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, în contextul fiscal-bugetar actual, ar contribui suplimentar la adâncirea dezechilibrelor, de această dată prin scăderea încasărilor, dincolo de creşterea cheltuielilor în anul 2020, în linie cu legislaţia deja adoptată, consideră reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Economica.net - mie, 18 dec. 2019, 15:06
Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Scăderea TVA este riscantă în contextul fiscal-bugetar actual

„Faţă de această situaţie cunoscută şi dezbătută în Parlament şi în spaţiul public, este surprinzător că propunerea de reducere a cotei de TVA a primit aviz favorabil de la Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Aceasta, în pofida unui aviz deja negativ primit de această iniţiativă legislativă din partea Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, motivat de „impactul negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la minus 8,1 miliarde lei pentru anul 2020. Totodată, extinderea adoptării cotei reduse de TVA de 5% ar produce un impact negativ estimat la minus 3,7 miliarde lei pentru anul 2020″”, se menţionează într-un comunicat al CDR.

Potrivit sursei citate, promovarea spontană a unor măsuri care ulterior sunt abrogate, amânate sau modificate fiindcă nu ţin cont de realităţile economice are ca efect vulnerabilizarea economiei României şi poate duce la compromiterea acelor reprezentanţi ai clasei politice care le susţin.

„Nu putem repeta experienţa nefastă a Ordonanţei 114 fără ca cei care cresc nivelul de risc pentru economia românească să nu îşi asume nicio răspundere. Avizul favorabil dat de Comisia buget-finanţe a Camerei Deputaţilor privind reducerea cotei de TVA arată că logica economică este sacrificată din motive electorale. Ar fi normal să existe o asumare publică şi explicarea logicii acestui vot din partea celor în cauză. CDR s-a exprimat mereu împotriva unor schimbări de taxe şi impozite aprobate în ultimele zile ale anului fără niciun fel de analiza de impact”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii CDR subliniază că astfel de măsuri, cu un impact major la toate nivelurile economiei româneşti nu ar trebui să fie luate fără a ţine cont de contextul bugetar şi fiscal actual, fără o analiză temeinică a consecinţelor pentru firme şi consumatori şi, mai ales, fără a lua în considerare lecţiile trecutului recent, respectiv menţinerea la cote scăzute a încasărilor bugetare din TVA şi a conformării fiscale voluntare, în ciuda reducerii cotelor de TVA în mai multe etape.

„Mediul de afaceri îşi exprimă deplina disponibilitate de a dialoga şi analiza sistemul fiscal românesc împreună cu Parlamentul României, cu Guvernul, Banca Naţională, Consiliul Fiscal şi alte instituţii. În lipsa acestui dialog, însă, CDR consideră necesar ca membrii Plenului Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de reducere a cotei de TVA, conştienţi fiind de consecinţele unei astfel de măsuri asupra finanţelor publice”, mai scrie în comunicat.

CDR este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Naţional al Ţntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR).

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor.

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
A șasea generație de sisteme radar pentru automobile dezvoltată de Continental, inclusiv în România, include conceptul „Surround” care permite o acoperire de 360 de grade pe o rază de 200......
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Cele mai mari progrese la autostrăzi au fost înregistrate pe șantierele constructorilor Strabag, UMB și Tirrena Scavi ...
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Toplofikatsiya Sofia, compania de utilități a capitalei Bulgariei, deținută 100% de administrația locală, a anunțat ...
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit, duminică, 6 milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ...