Cod portocaliu de ninsori în Franţa: Pene de curent şi vehicule blocate în nămeţi în vestul ţării

Peste 68.000 de locuinţe din Bretagne şi Basse-Normandie (vestul Franţei) erau private de electricitate, iar câteva sute de persoane erau blocate, în noaptea de luni spre marţi, în vehicule, pe RN 13, între Valognes şi Cherbourg, din cauza ninsorilor, luni, în departamentul Manche.
Economica.net - mar, 12 mart. 2013, 06:53
Cod portocaliu de ninsori în Franţa: Pene de curent şi vehicule blocate în nămeţi în vestul ţării

În total, în 26 de departamente din nordul şi vestul Franţei a fost instituit un cod portocaliu de ninsoare, „remarcabil, în acest anotimp, atât prin cantităţile (de precipitaţii) aşteptate, cât şi prin durată”, alerta urmând să fie anulată miercuri dimineaţa, a anunţat Météo France.

La începutul nopţii de luni spre marţi, prefectura din Manche a evaluat la 200-300 numărul de persoane blocate. Însă, către ora locală 1.00 (2.00, ora României), prefectura a anunţat că nu poate oferi date exacte, preferând să vorbească despre „câteva sute” de persoane blocate pe drumul naţional.

„Eforturile continuă în vederea evacuării automobiliştilor încă blocaţi pe RN 13, între Valognes şi Cherbourg”, sublinia prefectura într-un comunicat.

Însă condiţiile sunt „deosebit de dificile”, a adăugat aceasta, anunţând un strat de „50-60 de centimetri de zăpadă şi rafale violente de vânt”.

Prefectura a lansat „un apel la solidaritate către toţi riveranii, pentru a veni în ajutorul celor blocaţi pe drum”, pe pagina de Facebook „prefectul din (departamentul) Manche”.

Ea a solicitat totodată oraşelor de pe traseu să deschidă săli şi să găzduiască aceste persoane surprinse de ninsoare, care continua marţi, către ora locală 1.30 (2.30, ora României).

O comunitate din apropiere de Cherbourg, La Glacerie, a dat curs apelului şi deschis un complex sportiv.

Potrivit prefecturii, echipaje de pompieri şi jandarmi au evacuat 90 de persoane blocate pe RN 174, la nivelul localităţii Condé-sur-Vire, pe care le-a condus către sala de festivităţi şi liceul oraşului vecin, Torigni-sur-Vire.

Pompieri din Loire-Atlantique şi Morbihan, dar şi materiale, erau aşteptaţi să suplimenteze efectivele în departamentul Manche marţi dimineaţa. De asemenea, membri ai Unităţii pentru Securitate Civilă de la Nogent-le-Rotrou urmau să ajungă în departament marţi dimineaţa.

Pe de altă parte, un feribot care avea la bord aproximativ 500 de persoane urma să acosteze la Cherbourg luni seara. Însă, din cauza intemperiilor şi rarfalelor de vânt, o primă încercare a eşuat. „Având în vedere situaţia pe mare, feribotul va face o nouă încercare către ora (locală) 3.00 (4.00, ora României)”, anunţa prefectura.

Niciun tren nu va circula marţi în departamentul Manche, a mai anunţat prefectura.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...