1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

Comisia Europeană aprobă achiziţionarea subsidiarei din Polonia a Raiffeisen de către BNP Paribas

Comisia Europeană a aprobat marţi achiziţionarea Polbank, subsidiara din Polonia a Raiffeisen Bank International (RBI), de către grupul bancar francez BNP Paribas, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

17 iul, 2018 | Agerpres

Tranzacţia nu ridică temeri legate de concurenţă, ţinând cont de suprapunerea minoră orizontală şi verticală între activităţile băncilor, precizează Comisia Europeană.

Activităţile RBI vor fi unite cu filiala BNP Paribas din Polonia, BGZ BNP Paribas, astfel că banca franceză va ajunge la o cotă de piaţă 6% în Polonia.

Raiffeisen Bank International va păstra o parte din operaţiunile Raiffeisen Polbank, inclusiv portofoliul de credite ipotecare în valută, în principal în franci elveţieni, la cererea Autorităţii de reglementare a pieţei financiare din Polonia (KFN), care solicită ca acest tip de active să rămână în mâinile proprietarului actual pentru a nu slăbi sistemul bancar.

În aprilie, BNP Paribas a anunţat că va plăti 775 milioane de euro pentru a prelua cea mai mare parte a activităţilor din Polonia ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, operaţiune care va permite BNP Paribas să-şi consolideze poziţia pe piaţa serviciilor bancare din Polonia.

Polbank este a noua mare bancă din Polonia după active, cu o valoare contabilă de 6,4 miliarde de zloţi (1,9 miliarde de dolari) şi active de aproximativ 36 de miliarde de zloţi, excluzând creditele în valută. Grupul bancar austriac a decis să vândă Raiffeisen Polbank deoarece această subsidiară nu a generat profituri decente pe o piaţă poloneză extrem de competitivă, unde ratele dobânzilor sunt foarte scăzute.

Subsidiara poloneză a BNP Paribas - Bank BGZ BNP Paribas - are active de 73 de miliarde de zloţi, astfel încât entitatea combinată va avea active de 103 miliarde de zloţi.

În ultimii ani, Autoritatea poloneză de reglementare a pieţei financiare (KFN) a insistat ca marile bănci din Polonia să-şi listeze acţiunile pentru a asigura transparenţa şi securitatea sectorului bancar. Autoritatea a extins anul acesta termenul limită al ofertei publice iniţiale (IPO) pentru Raiffeisen Bank Polska.

Anul trecut, planul privind IPO a fost amânat, deoarece investitorii au oferit un preţ mult mai scăzut decât era dispusă să accepte Raiffeisen pentru acţiunile subsidiarei poloneze, din cauza portofoliului de credite ipotecare în valută, văzute de investitori ca un risc pe termen lung.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO