1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Comisia Europeană ar putea accepta o ţintă de deficit de 1,95% din PIB pentru Italia - La Repubblica

Comisia Europeană este dispusă să accepte pentru 2019 o majorare a ţintei de deficit a Italiei la 1,95% din PIB, a anunţat marţi publicaţia La Repubblica, transmite Reuters.

11 dec, 2018 | Agerpres

Comisia Europeană a făcut luna trecută primul pas spre o procedură de sancţionare a Italiei pentru planurile sale bugetare aferente lui 2019, însă autorităţile de la Roma au afirmat că nu au nicio intenţie de a modifica aceste planuri, ceea ce riscă să agraveze disputa şi ar putea să conducă la aplicarea de amenzi.

Guvernul de la Roma a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB anul viitor pentru a-şi putea respecta promisiunile din campania electorală vizând reducerea vârstei de pensionare, asigurarea unui venit universal şi unele reduceri de taxe.

Ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, face presiuni asupra Guvernului să reducă ţinta de deficit la 2% din PIB în 2019, pentru a găsi un compromis cu Bruxelles-ul şi a evita procedura de sancţionare, a informat La Repubblica.

Miercuri, premierul italian Giuseppe Conte se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o încercare de a debloca tensiunile.

Publicaţia germană Handelsblatt a anunţat recent, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Executivul comunitar ar putea să lanseze procedura disciplinară împotriva Italiei din cauza nivelului datoriei şi al deficitului înainte de Crăciun, probabil pe 19 decembrie.

Italia nu îndeplineşte reglementările UE care prevăd reducerea nivelului excesiv al datoriei, se arată în proiectul documentului discutat de reprezentanţii guvernelor UE în Comitetul Economic şi Financiar (CEF).

"Per ansamblu, comitetul consideră că nu este îndeplinit criteriul privind datoria. Prin urmare, este justificată procedura de deficit excesiv (PDE) din cauza nivelului datoriei", se arată într-un document consultat de Reuters.

Un oficial al UE a declarat că acest document încă ar putea modificat.

Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din UE, 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanşa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia în 2010. Însă premierul Italiei, Giuseppe Conte, a respins această posibilitate, subliniind că fundamentele Italiei sunt solide şi nu se compară cu cele ale Greciei.

Conte a menţionat că discuţiile cu Comisia vor continua, dar a subliniat că nu a oferit nicio modificare substanţială a bugetului. De asemenea, şi-a exprimat speranţa că discuţiile vor ajuta Italia să evite noi măsuri disciplinare din partea Comisiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO