Comisia Europeană salută progresele Serbiei pe calea integrării în UE

Comisia Europeană a salutat marţi progresele înregistrate de Serbia în perspectiva integrării în Uniunea Europeană (UE), afirmând că 'guvernul sârb rămâne angajat activ faţă de obiectivul său strategic al aderării la UE', se arată în raportul anual ale executivului comunitar cu privire la progresele realizate de Serbia, transmite Hina.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 17:19
Comisia Europeană salută progresele Serbiei pe calea integrării în UE

Raportul CE arată că ‘în privinţa relaţiilor cu Kosovo, Serbia a rămas angajată faţă de implementarea primului acord de principii din aprilie 2013 referitor la normalizarea relaţiilor’ şi faţă de celelalte acorduri în dialogul dintre Belgrad şi Pristina mediat de Uniunea Europeană.

‘Serbia a participat constructiv la iniţiative regionale şi a lucrat pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile bilaterale într-un spirit de reconciliere şi bună-vecinătate. Participarea premierului sârb la comemorarea genocidului de la Srebrenica, în luna iulie, a trimis un mesaj pozitiv’, conform raportului.

Documentul menţionează că s-a îmbunătăţit cadrul legislativ privitor la statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, dar situaţia încă nu este satisfăcătoare întrucât posibilitatea de influenţare a procurorilor şi a instanţelor nu a fost eliminată.

‘Serbia a creat un cadru juridic şi instituţional pentru respectarea drepturilor fundamentale, dar trebuie să fie garantată aplicarea sa consecventă în toate zonele ţării, inclusiv în privinţa protejării minorităţilor’, relevă raportul CE.

Executivul UE apreciază că Serbia a jucat un rol foarte constructiv în gestionarea crizei migraţiei.

Pe de altă parte, Comisia afirmă că în următoarele 12 luni Serbia trebuie să asigure condiţiile pentru exercitarea deplină a libertăţii de exprimare.

‘Ameninţările şi violenţa contra jurnaliştilor rămân motive de îngrijorare. Acuzaţiile penale şi condamnările finale sunt rare’, susţine raportul CE.

Relatările de presă bazate pe surse anonime, informaţiile divulgate şi publicarea unor detalii din anchete, a numelor celor arestaţi şi a unor documente din cadrul investigaţiilor continuă să submineze încrederea în sistemul judecătoresc, încălcând regulile privind protecţia datelor personale şi prezumţia de nevinovăţie, mai subliniază raportul CE.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...