Comisia Europeană vrea să promoveze energia atomică – Der Spiegel

Comisia Europeană (CE) vrea să promoveze construirea de centrale atomice, precum şi dezvoltarea de mici reactoare, relatează, marţi, ediţia online a săptămânalului 'Der Spiegel', care citează un plan strategic elaborat la Bruxelles.
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 11:59
Comisia Europeană vrea să promoveze energia atomică - Der Spiegel

Conform agenţiei EFE, documentul, la care a avut acces publicaţia germană, urmăreşte să pună bazele viitoarei politici nucleare a CE şi va fi analizat miercuri de comisarii pentru energie, în vederea aprobării.

Textul propune, printre altele, consolidarea cooperării între cele 28 de state membre pentru cercetarea, dezvoltarea, finanţarea şi construirea de reactoare noi şi inovatoare.

De asemenea, militează pentru îmbunătăţirea condiţiilor cadru pentru investiţii în energia atomică, cu sprijinul Fondului European pentru Investiţii Strategice.

Totodată, CE încearcă să accelereze construirea de mici reactoare, pentru ca acestea să poată intra în funcţiune cel târziu până în 2030.

Conform unor experţi consultaţi de ‘Der Spiegel’, această iniţiativă va urmări reducerea dependenţei energetice de gazele ruseşti şi obţinerea unor avansuri în vederea reducerii emisiilor de CO2 pe care le provoacă producţia de alte tipuri de energie, în special termică.

Planul comunitar acordă atenţie specială securităţii şi necesită probe de rezistenţă a materialelor pentru centralele nucleare mai vechi.

Aceste dezvăluiri au provocat iritare atât în rândul membrilor Guvernului cât şi al Opoziţiei din Germania, unde vechea legislatură a aprobat ‘stingerea’ sectorului nuclear până în 2022.

În UE există, în prezent, 131 de centrale nucleare, în 14 ţări, cu o capacitate totală de 121 gigawaţi, şi 14 state membre intenţionează să construiască noi centrale nucleare.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Benjamin Netanyahu nu acceptă eventuale sancţiuni americane împotriva unei subunităţi militare
Premierul Benjamin Netanyahu nu acceptă eventuale sancţiuni americane împotriva unei subunităţi militare
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se opune oricăror sancţiuni împotriva unor unităţi militare israeliene, după ce sâmbătă au apărut în presă informaţii conform......
Cutremurele au băgat spaima în români. Record istoric la vânzarea de asigurări. Cum scapi de griji cu nici 8 euro pe lună
Cutremurele au băgat spaima în români. Record istoric la vânzarea de asigurări. Cum scapi de griji cu nici 8 euro pe ...
Anul 2023 a marcat un record istoric în ceea ce privește numărul asigurărilor facultative de locuință vândute, dacă ...
Turcii au boicotat cafenelele şi restaurantele în weekend, nemulţumiţi de preţurile exorbitante
Turcii au boicotat cafenelele şi restaurantele în weekend, nemulţumiţi de preţurile exorbitante
O chemare la boicotarea cafenelelor şi restaurantelor, pe motiv că practică preţuri exorbitante, a mobilizat numeroşi ...
Rusia revendică preluarea controlului asupra localităţii Bogdanivka în direcţia Ceasiv Iar
Rusia revendică preluarea controlului asupra localităţii Bogdanivka în direcţia Ceasiv Iar
Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bogdanivka, în estul Ucrainei, unde armata ...