Comisia Europeană atrage atenția că 81% din habitatele protejate de pe teritoriul UE se află într-o stare inadecvată

Peste 80% dintre habitatele protejate se află într-o stare inadecvată, iar în această situaţie trebuie să punem de urgenţă în practică angajamentele asumate în cadrul noii Strategii a Uniunii Europene privind biodiversitatea pentru a inversa acest declin, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, relatează Agerpres.
Economica.net - lun, 19 oct. 2020, 15:49
Comisia Europeană atrage atenția că 81% din habitatele protejate de pe teritoriul UE se află într-o stare inadecvată

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Comisia Europeană a publicat noul raport privind starea naturii, care subliniază persistenţa presiunilor asupra naturii Europei.

„Această evaluare privind starea naturii este cel mai complet bilanţ de sănătate al naturii efectuat vreodată în UE. Evaluarea arată, din nou, foarte clar că pierdem sistemul nostru vital de susţinere a vieţii. În UE, 81% din habitatele protejate se află într-o stare inadecvată. Trebuie să punem de urgenţă în practică angajamentele asumate în cadrul noii Strategii a UE privind biodiversitatea pentru a inversa acest declin, în beneficiul naturii, al oamenilor, al climei şi al economiei”, a afirmat Sinkevicius.

Declinul habitatelor şi al speciilor protejate continuă încă, fiind cauzat în principal de agricultura intensivă, de urbanizare, de activităţile forestiere nesustenabile şi de modificările aduse habitatelor de apă dulce. Habitatele sunt afectate, de asemenea, de poluarea aerului, a apei şi a solului, precum şi de schimbările climatice, de exploatarea excesivă a animalelor prin recoltarea ilegală şi activităţi de vânătoare şi de pescuit nesustenabile.

„Dacă nu este remediat, acest declin va duce în mod inevitabil la eroziunea continuă a biodiversităţii noastre şi a serviciilor vitale pe care aceasta le oferă, punând în pericol sănătatea şi prosperitatea umană”, avertizează specialiştii care au lucrat la acest raport.

Totodată, raportul subliniază nevoia clară de a lua măsuri, dacă dorim să avem vreo şansă reală de a înscrie biodiversitatea Europei pe calea redresării până în 2030, aşa cum se prevede în noua Strategie a UE privind biodiversitatea. În acest sens, va fi esenţial să se asigure punerea în aplicare deplină a obiectivelor şi a ţintelor propuse în strategia menţionată, precum şi în Strategia „De la fermă la consumator”.

Evaluarea – bazată pe un raport tehnic al Agenţiei Europene de Mediu mai detaliat – arată că, deşi există specii şi habitate protejate care reuşesc să se menţină, în pofida faptului că fac obiectul unei presiuni foarte puternice, majoritatea au o stare inadecvată sau necorespunzătoare la nivelul UE, unele dintre acestea prezentând tendinţe continue de deteriorare.

În ceea ce priveşte speciile, se înregistrează în continuare un declin al păsărilor, care sunt în strânsă legătură cu agricultura, iar cel mai mare procent de specii aflate într-o stare de conservare precară (38%) se înregistrează în rândul peştilor de apă dulce, în principal din cauza modificărilor aduse corpurilor de apă şi debitului apei, precum şi din cauza instalaţiilor hidroelectrice. În ceea ce priveşte habitatele, doar 15% dintre acestea sunt în stare bună. Refacerea turbăriilor şi a altor zone umede poate să genereze beneficii pentru natură, dar şi să contribuie în mod semnificativ la combaterea schimbărilor climatice, oferind şanse de angajare în zonele rurale şi periferice.

Raportul arată, de asemenea, că măsurile de conservare specifice dau rezultate. Râsul iberic, renul de pădure şi vidra, care au beneficiat fiecare de proiecte majore de conservare, se refac în prezent. Iniţiativele din cadrul programului LIFE al UE, programele de agromediu specifice din cadrul politicii agricole comune şi reţeaua Natura 2000, cu cele 27.000 de situri ale sale, continuă să aibă o influenţă pozitivă, însă trebuie extinse în mod considerabil.

„Evaluarea noastră arată că protejarea sănătăţii şi a rezilienţei naturii Europei, precum şi a bunăstării oamenilor necesită schimbări fundamentale ale modului în care producem şi consumăm alimentele, gestionăm şi utilizăm pădurile şi construim oraşele. Aceste eforturi trebuie să fie însoţite de o mai bună punere în aplicare şi asigurare a respectării politicilor de conservare, de o abordare axată pe restaurarea naturii, precum şi de acţiuni climatice din ce în ce mai ambiţioase, în special în sectorul transporturilor şi al energiei”, a afirmat Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu.

La fiecare şase ani, statele membre ale UE prezintă un raport cu privire la stadiul de conservare şi la tendinţele în materie de conservare ale speciilor şi ale tipurilor de habitate protejate în temeiul directivelor UE. Actualul ciclu de prezentare a rapoartelor este cel mai amplu şi cel mai complet exerciţiu de colectare de date realizat vreodată cu privire la starea naturii în Europa. Raportul prezintă o analiză a datelor privind starea şi tendinţele tuturor speciilor de păsări sălbatice prezente în UE (460 de specii), ale celor 233 de tipuri de habitate şi ale celor aproape 1.400 de alte plante şi animale sălbatice de interes european.

Aceste cunoştinţe vor ghida, în următorii ani, măsurile UE în domeniul biodiversităţii, constituind o bază de referinţă esenţială pentru monitorizarea progreselor înregistrate în vederea realizării obiectivelor noii Strategii a UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...