Companii regionale de energie din Japonia exercită presiuni pentru repornirea reactoarelor

Companii regionale de energie electrică din Japonia exercită presiuni asupra autorităţilor şi publicului, urmărind să obţină o repornire a reactoarelor lor nucleare, oprite aproape toate, argumentând că există riscul lipsei de energie electrică în perioadele foarte călduroase, relatează AFP.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 16:32
Companii regionale de energie din Japonia exercită presiuni pentru repornirea reactoarelor

Kansai Electric Power, care deserveşte o parte din regiunea de vest a Japoniei, în care se află oraşele industriale Osaka şi Kobe, afirmă că este susceptibilă să se confrunte cu o creştere a nivelului insuficienţei energiei electrice, care ar putea atinge 19,3% în iulie şi 16,3% în august, în cazul în care centralele atomice rămân oprite pe timpul acestor luni în cursul cărora sistemele de climatizare profesionale, dar şi cele casnice, consumă multă energie.

Kyushu Electric Power, care furnizează electricitate în regiunea de sud-vest, dar şi Hokkaido Electric Power, furnizor de curent electric în nord, au pretins, de asemenea, că nu se simt în măsură să satisfacă solicitarea de pe timpul verii, fără a recurge la energia nucleară.

Jumătatea de vest a arhipelagului ar urma să se confrunte cu o lipsă de 3,6% în cursul „vârfurilor” perioadei de consum, în timp ce estul Japoniei ar urma, în pofida tuturor aşteptărilor, să dispună de un excedent de 3,7%, conform estimărilor realizate de nouă companii de electricitate regionale, care acoperă cea mai mare parte a arhipelagului, mai puţin insulele de la sud de Okinawa.

Repartizarea teritorială şi normele diferite nu fac, totuşi, posibile transferuri între regiuni.
Guvernul pledează pentru repornirea reactoarelor care au trecut cu succes testele de rezistenţă la catastrofe naturale şi care răspund unui anumit număr de criterii de securitate, însă aleşii locali, al căror acord este necesar, sunt reticenţi să îşi asume această responsabilitate în faţa cetăţenilor neîncrezători.

Companiile militează şi ele pentru relansarea instalaţiilor nucleare, ameninţând că, în absenţa acestui lucru, îşi vor muta instalaţiile de producţie în străinătate.

Opoziţia publicului faţă de energia nucleară s-a intensificat în urma accidentului de la centrala atomică Fukushima Daiichi (nord-est). Patru dintre cele şase reactoare ale centralei au fost puse în pericol de cutremurul de la 11 martie 2011, urmat de un tsunami devastator.

Valul de 14 metri înălţime care a acoperit instalaţia a întrerupt alimentarea cu energie electrică şi a inundat grupurile electrogene, avariind sistemul de răcire şi provocând o fisiune a combustibilului, urmată de explozii şi degajarea unei importante cantităţi de particule radioactive în atmosferă.

Aproximativ 12 reactoare au fost oprite „sine die” din cauza acestui dezastru natural, iar toate cele care erau deja oprite au fost puse în stare de mentenanţă şi nu au mai putut fi repornite, de atunci, din cauza noilor condiţii impuse.

În prezent, un singur reactor, din totalul de aproximativ 50 de reactoare câte există în Japonia, se află în funcţionare, însă acesta urmează să fie oprit la 5 mai, în vederea efectuării unei serii de operaţiuni de întreţinere, de rutină.

Pentru a compensa, companiile au repus în funcţiune centrale termice, lucru care le scumpeşte factura la hidrocarburi şi creşte poluarea cu dioxid de carbon, reducând independenţa energetică a arhipelagului, total lipsit de resurse.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...