Complexul Energetic Oltenia a plătit aproape 94 milioane euro pe certificatele verzi şi de emisii de CO2

Complexul Energetic Oltenia (CEO), producător de electricitate pe bază de cărbune controlat de Ministerul Energiei, a plătit circa 93,5 milioane euro, sumă aferentă anului 2015 şi primului trimestru din acest an, pentru achiziţionarea certificatelor verzi şi a celor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), potrivit unor comunicate publicate pe site-ul producătorului de energie, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 13:33
Complexul Energetic Oltenia a plătit aproape 94 milioane euro pe certificatele verzi şi de emisii de CO2

Pentru achiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră necesare conformării pe anul 2015, CE Oltenia a plătit 86,5 milioane euro. În acelaşi timp, complexul energetic a plătit până circa 7 milioane euro pentru achiziţia de certificate verzi pentru anul 2015 şi primul trimestru din 2016.

Compania a produs anul trecut 14,9 TWh de energie electrică, pentru care sunt necesare 13,7 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

„În acest sens, au fost achiziţionate 6 milioane unităţi EUA alocate prin Planul Naţional de Investiţii, pentru care a fost achitată suma de 44,2 milioane euro, precum şi 7,7 milioane certificate EUA, în 2016, de pe piaţa primară EEX, în valoare de 42,3 milioane euro”, se arată în comunicatul companiei.

Pentru anul 2015, CE Oltenia a achiziţionat 179.423 certificate verzi, în valoare de 23,6 milioane lei, iar pentru trimestrul I din 2016, C.E. Oltenia a achiziţionat întreaga cantitate aferentă, respectiv 56.000 certificate verzi, în valoare de 7,4 milioane lei.

Deşi, potrivit legii, producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, Complexul Energetic Oltenia acuză ANRE că nu ia în considerare că energia utilizată de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui reprezintă consum propriu tehnologic.

„Marii consumatori de energie din România, cu excepţia CE Oltenia, au fost scutiţi de la achiziţia unei cantităţi considerabile de certificate verzi”, se arată în comunicatul producătorului de energie.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...