Componenta Garanții a programului de relansare economică 2020 cuprinde scheme de garantare de minim 9 miliarde de lei

Potrivit unui document aflat în posesia ECONOMICA.NET, Componenta de garanții a programului de relansare economică 2020 este de minimum 9 miliarde de lei, cea mai mare componentă de 8 miliarde de lei desfășurându-se prin intermediul Eximbank, iar restul prin bănci, societăți de leasing și altele, cu garanția Fondului de Contragarantare cu garanții de 1 miliard de lei și prin FNGCIMM (circa 50% din valoarea finanțării fără a depăși mai mult de 12.000 de euro per IMM).
Gabriela Ţinteanu - mar, 30 iun. 2020, 18:37
Componenta Garanții a programului de relansare economică 2020 cuprinde scheme de garantare de minim 9 miliarde de lei

Primul program de creditare cu garanții de stat este destinat companiilor mari și va fi derulat prin Eximbank în limita unui plafon de 8 miliarde de lei. În contextul crizei genrate de coronavirus, Eximbank va acorda patru categorii de credite cu dobândă subvenționată și garanții aferente. Bugetul schemei notificate la Comisia Europeană este de 4 miliarde lei, restul de 4 miliarde de lei urmând a fi identificați ulterior din resurse bugetare în funcție de evoluția economică.

Măsura A, după cum este numită în document, cuprinde trei categorii de garanții de stat care acoperă până la 90% din creditele noi sau deja acordate de bănci pentru investiții sau finanțarea activității. Pentru măsura A sunt alocați 2 miliarde de lei care vor permite constituirea unui plafon de garanții de 6,5 miliarde lei cu un impact estimat în economie de 11,2 miliarde de lei.

La măsura B sunt cuprinse finanțări cu componentă de ajutor de stat, în contul și în numele statului, pentru companiile afectate de Covid-19. Această măsură presupune un plafon de 2 miliarde de lei care va permite acordarea de credite de 2 miliarde de lei.

Măsura C presupune acordarea unor produse cu componentă de minimis, cu compensarea dobânzii pentru creditele în derulare și dobânzi subvenționate la creditele noi. Măsura C necesită buget de 2 miliarde lei și va avea un impact în economie de 4,3 miliarde de lei. Bugetul măsurilor A, B și C se pot suplimenta cu până la 2 miliarde de lei.

Măsura D constă în acordarea de credite, garanții și asigurări în condiții de piață, dar în numele și în contul statului, utilizându-se produsele standard ale Eximbank.

Prin programul de garantare de 8 miliarde de lei, statul estimează că va ajuta 600 de companii mari și 6.700 IMM-uri medii și mari

Durata creditelor/garanțiilor nu poate depăși 6 ani, iar numărul estimat al beneficiarilor acestor scheme de garantare este de 600. Beneficiarii vor depune cererea de finanțare până la 30.11.2020, iar semnarea convențiilor de garantare și a contractelor de credit se va face până la 31.12.2020. Ajutoarele de stat și produsele cu componentă de minimis sunt disponibile doar după publicarea Normelor Metodologice în Monitorul Oficial.

Măsurile A, B și C se adresează IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei în 2019 și întreprinderilormari care nu erau în dificultate la 31.12.2019. Numărul companiilor mari cu potențial în a fi susținute prin Eximbank se ridică la 600, au o cifră de afaceri cumulată de peste 580 de miliarde de lei și aproximativ 1.700.000 de salariați.

De asemenea, noile produse vor fi accesibile unui număr de aproximativ 6.700 de IMM-uri medii și mari cu o cifră de afaceri cumulată de 360 de miliarde de lei și cu un total de peste 900.000 de angajați.

Finanțele devin reasigurătorul societăților de asigurare de credit comercial

Pentru a se evita blocarea creditului comercial, Ministerul Finanțelor va asigura o schemă de garantare pentru asigurarea creditului comercial, schemă care se va derula prin Fondul Român de Contragarantare în limita unui plafon de un miliard de lei suportat de la bugetul de stat. Beneficiarii sunt asigurătorii de credit comercial.

În cazul unei pierderi, suma plătită de Ministerul Finanțelor Publice reprezintă 80% din suma neîncasată de asigurător și se plătește la solicitarea asiguratorului. Totodată, asiguratorii vor plăti către Finanțe o primă de reasigurare de 30% din valoarea primelor de asigurare încasate. Pe perioada cât MF va fi reasigurator, până la 31 decembrie 2020, asiguratorii sunt obligați să reducă prima de asigurare cu 50% .

FNGCIMM va emite „scrisori de garanție” pentru operațiuni de factoring și scontare

Cea de-a treia componentă de garantare a statului pentru sprijinirea companiilor afectate de Covid se va desfășura prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), separat de prograsmul IMM Invest sau helicopter money. Prin această a treia pârghie, FNGCIMM va oferi un program de garantare a creditului comercial având în vedere finanțările de tip factoring cu regres, leasingul și scontarea efectelor de comerț.

În cadrul programului vor putea fi acordate garanții în numele și în contul statului în mod expre, irevocabil și necondiționat, care vor viza obligația de rambursare a finanțărilor acordate de bancă sau societatea de leasing, factoring, scont. Acest tip de garanție este practic scrisoarea clasică de garanție bancară. Plafonul maxim în care trebuie să se încadreze IMM-urile beneficiare este sublimita anuală de garantare de 12.000.000 de lei per IMM.

Valoarea unei facilități de factoring acordate IMM-ului este de maximum 500.000 de lei, iar valoarea garantată de maximum 50% din valoarea finanțării aprobate de finanțator.

În cazul operațiunilor de scontare obiectul garanției îl constituie garantarea încasării de către beneficiar, înainte de scadență a contravalorii cambiilor, biletelor la ordin sau CEC-urilor nebancare primite în garanție de la clienții săi. Valoarea anuală pentru beneficiarul IMM este tot de 12.000.000 lei, iar valoarea finanțării individuale pe care banca de scont o poate acorda este de 750.000 lei/instrument scontat.

Leasing în condiții avantajoase cu garanția FNGCIMM

Ultima parte a acestui tip de măsură de redresare economică este garantarea de către stat a finanțărilor de tip leasing acordate de IFN-uri. Principalele avantaje ale acestui program sunt: eliminarea condiției de plată a avansului până la 31.12.2020, plafonarea costurilor la Robor la 3 luni+2%, inclusiv comisioane, valoare reziduală de 10% și perioadă de grație de 12 luni la plata principalului pentru o perioadă a leasingului de 6 ani. Limita maximă a finanțării în cadrul acestui program este de 5 milioane de lei pentru desfășurarea activității și a unui plafon maxim de garantare de 1,5 miliarde de lei.

Pentru toate sursa de finanțare este bugetul de stat. Programul de relansare economică are patru componente: investiţii, grant-uri, garanţii şi măsuri active pentru piaţa muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...