Concedii medicale şi decizii de izolare şi carantină: cum se eliberează corect şi cui. Explicaţii de la MS şi CNAS

În cazul în care, la externarea din spital, medicul consideră pacientul vindecat de Covid-19, fiind în afara perioadei de contagiozitate, dar acesta nu îşi poate relua activitatea pentru că are sechele Covid, în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic "64 - alte boli cu virus, neclasate în alte locuri". Medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru pacienţii aflaţi în situaţia antemenţionată, iar în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic "64 - alte boli cu virus, neclasate în alte locuri", spun MS şi CNAS, într-o adresă trimisă Caselor de Asigurări de Sănătate şi Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.
Cristina Şomănescu - mar, 26 ian. 2021, 10:10
Concedii medicale şi decizii de izolare şi carantină: cum se eliberează corect şi cui. Explicaţii de la MS şi CNAS

MS şi CNAS explică şi clarifică situaţiile în care se acordă concediu medical oamenilor care s-au aflat în izolare sau carantină, dar şi în ce situaţii se transmit medicului deciziile de izolare sau de carantină. Informaţiile prezentate de Economica.net mai jos fac parte din adresa comună a MS nr. 87 şi a CNAS, înregistrată cu nr. DG185, din 19 ianuarie 2021.


Eliberarea deciziilor pentru izolare sau carantină de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti

Deciziile de izolare sunt întocmite de către direcţiile de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti şi trebuie transmise medicului curant numai în situaţia în care persoanele infectate cu virusul Sars-Cov-2 refuză izolarea. Chiar dacă din aplicaţia informatică CoronaFonns se generează automat deciziile de izolare, acestea sunt obligatorii numai pentru situaţiile antemenţionate.

Deciziile de carantină sunt întocmite de către direcţiile de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti şi trebuie transmise medicului curant în scopul eliberării certificatelor de concediu medical persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura carantinării ca urmare a faptului că :
– au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-CoV-2;
– au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP, în condiţiile legii;
– prezentau semne şi simptome sugestive specifice conform definiţiei de caz, dar în urma investigaţiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de Covid-19 (persoanele prevăzute la art. 8, alin. (3A1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).

 

Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru carantină

Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către DSP, potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020, persoanelor asigurate aflate în următoarele situaţii:

– au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS Cov2;
– au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP, în condiţiile legii;
– prezentau semne şi simptome sugestive specifice conform definiţiei de caz, dar în urma investigaţiilor paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de Covid-19 (persoanele prevăzute la art. 8, alin. (3A1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).

Certificatele de concediu medical pentru carantină se completează înscriindu-se codul de indemnizaţie 07, cod diagnostic 994, indiferent de locul în care a fost instituită măsura carantinei.

 

Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru izolare

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unităţi sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz, cu înscrierea codului de indemnizaţie corespunzător.

 

La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, după cum urmează:

În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă, iar în certificatul de concediu medical se vor înscrie codul de indemnizaţie 51, numărul corespunzător bolii infectocontagioase (Covid-19)  pentru care s-a instituit izolarea, respectiv 24, şi codul de diagnostic „64 – alte boli cu virus, neclasate în alte locuri„.

 

În cazul în care, la externarea din spital, dacă este necesară izolarea în continuare a pacientului la domiciliu, pe perioada stării de contagiozitate stabilită conform datelor ştiinţifice existente, în certificatul de concediu medical se vor înscrie codul de indemnizaţie 51, numărul 24, corespunzător bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, prevăzut în anexa nr. 1 la HG nr. 921/2020, şi se va trece codul de diagnostic „64 – alte boli cu virus, neclasate în alte locuri„.

În cazul în care, la externarea din spital, medicul consideră pacientul vindecat de Covid-19, fiind în afara perioadei de contagiozitate, dar acesta nu îşi poate relua activitatea pentru că are sechele Covid, în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic „64 – alte boli cu virus, neclasate în alte locuri„. Medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru pacienţii aflaţi în situaţia antemenţionată, iar în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic „64 – alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”, cu respectarea art. 20 alin.(l) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus măsura izolării în condiţiile art. 8 alin. (3A1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la domiciliu sau la o locaţie declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării.

 

În situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activităţii, pentru că are sechele Covid, i se va elibera concediul medical, iar în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic „64 – alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.

 

Începând cu data de 30 octombrie 2020, data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 921/2020, certificatele de concediu medical de care beneficiază persoanele asigurate pentru care s-a impus măsura izolării, indiferent de locul în care aceasta a fost instituită, se eliberează pe codul de indemnizaţie 51 şi poziţia 24 din listă.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură
ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor......
Un ziar din Venezuela, condamnat să plătească o despăgubire de 13,4 milioane de dolari unui subordonat de-al lui Maduro
Un ziar din Venezuela, condamnat să plătească o despăgubire de 13,4 milioane de dolari unui subordonat de-al lui Maduro
Ziarul venezuelean El Nacional, care are o politica editoriala critica fata de puterea de la Caracas, a fost găsit vinovat ...
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mădălin Dumitru, fost director în Primăria București, la șase ani de închisoare
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mădălin Dumitru, fost director în Primăria București, la șase ani de închisoare
Mădălin Dumitru, fost director al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice (DGISP) din Primăria Capitalei, ...
Joe Biden menține plafonul privind numărul de refugiați primiți de SUA pe care l-a stabilit Trump
Joe Biden menține plafonul privind numărul de refugiați primiți de SUA pe care l-a stabilit Trump
Preşedintele american, Joe Biden, a amânat vineri planul de creştere semnificativă a numărului de refugiaţi admişi ...