Concurenţă: Vrem să extindem şi în alte oraşe „Monitorul preţurilor”, dar deocamdată nu avem bani pentru acest demers

Consiliul Concurenţei (CC) va analiza modul în care funcţionează platforma 'Monitorul preţurilor' timp de şase luni şi ar putea decide extinderea ei în alte oraşe din ţară, însă bugetul pentru acest an al instituţiei nu prevede fonduri pentru un astfel de demers, a declarat, joi, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - joi, 19 ian. 2017, 12:37
Concurenţă: Vrem să extindem şi în alte oraşe

‘Evaluăm acest proiect pentru o perioadă de şase luni. Dacă merge bine pe Bucureşti, am vrea să îl extindem, ceea ce ar însemna, într-un caz fericit, sfârşitul acestui an’, a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, până acum, platforma a stârnit un interes foarte mare din partea utilizatorilor, având în vedere că el este aplicat doar pentru Capitală.

‘Ne-a luat doi ani să convingem companiile să coopereze şi să punem totul la punct. Este un proiect care a pornit foarte bine, a avut un interes imens la început. În prima zi, monitorul a avut 1.950.000 de utilizatori unici, ceea ce, pentru Bucureşti, este gigantic. Acum acum numărul utilizatorilor s-a stabilit la 15.000 – 20.000 de persoane pe zi’, a susţinut Chiriţoiu.

El a arătat că, până acum, nu există plângeri din partea utilizatorilor cu privire la această platformă.

‘Vom vedea dacă platforma merge bine. Ce înseamnă asta: să nu avem plângeri – şi nu avem până acum – că nu sunt actualizate preţurile, că informaţiile nu sunt corecte sau că sunt prea vechi. Repet, până acum nu avem genul acesta de sesizări. Am stabilit şi cu Protecţia Consumatorilor dacă au ei plângeri de acest tip să ne transmită’, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia, proiectul va permite existenţa unui istoric al preţurilor, iar, din acest motiv, şi Institutul Naţional de Statistică este interesat de acest demers.

Chiriţoiu a amintit că softul a fost făcut pe gratis, în regim de voluntariat, de fundaţia GS1, însă, pentru extinderea proiectului nu există fonduri şi nici nu vor fi prevăzute în bugetul din acest an al instituţiei.

‘Nu avem nimic bugetat în acest sens. Ideea veche era să accesăm fonduri europene. Ieri am avut o discuţie la Ministerul de Finanţe şi nu ne aşteptăm să avem anul acesta bani pentru lucruri pentru care nu am avut bani anii trecuţi. Ni s-a spus clar că resursele vor fi mai mici pentru toată lumea, mai mici decât anul trecut, deci nu avem nicio speranţă să încapă în buget lucruri pe care nu le-am făcut anul trecut’, a precizat oficialul Consiliului.

El a adăugat că singura speranţă ar veni de la o eventuală rectificare bugetară: ‘La rectificare, dacă va fi un miracol economic şi vedem încasările cum cresc, în vară, vom vedea. Dar, până acum, prognoza pe bugetul actual nu este optimistă’.

Consiliul Concurenţei a lansat, la finele lunii noiembrie 2016, platforma online ‘Monitorul preţurilor’, care oferă posibilitatea cumpărătorilor să compare tarifele la produse alimentare de bază comercializate de către retaileri.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...