Conflict în Siria: Franţa a întreprins un al doilea atac aerian asupra grupării Statul Islamic

Franţa a efectuat în noaptea de joi spre vineri un al doilea atac aerian împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, a anunţat ministrul apărării francez Jean-Yves Le Drian, potrivit agenţiei de presă AFP.
Economica.net - vin, 09 oct. 2015, 09:31
Conflict în Siria: Franţa a întreprins un al doilea atac aerian asupra grupării Statul Islamic

‘Avioane Rafale au lansat bombe asupra unei tabere de antrenament (a SI). Obiectivele au fost atinse’, a declarat Le Drian la postul de radio francez Europe 1, precizând că vor urma şi alte atacuri ‘în locuri unde SI se organizează pentru a ne ameninţa’.

Cele două bombardiere Rafale, care au decolat din Emiratele Arabe împreună cu mai multe Rafale de acompaniere, au ţintit din nou un centru de antrenament al SI din Raqa, fieful organizaţiei, la fel ca în timpul primului atac francez din 27 septembrie.

‘Ştim că există în Siria, în special în împrejurimile Raqa, centre de antrenament ale combatanţilor străini a căror misiune nu este să lupte pentru SI în Levant, ci să vină în Franţa, în Europa, pentru a comite atentate’, a afirmat Le Drian.

Amintind că ‘duşmanul Franţei este Daech’ (acronimul arab al SI), ministrul francez al apărării a acuzat Rusia că a lovit în proporţie de ’80-90 la sută’ alte ţinte decât SI, pentru a proteja regimul de la Damasc.

‘De aproximativ zece zile, acţiunile militare ruse nu vizează Daech, ci în mod prioritar securitatea lui Bashar al-Assad’, a insistat Jean-Yves Le Drian. Rusia ‘consideră că trebuie protejat Bashar al-Assad, iar noi considerăm că Bashar nu face parte din soluţie’, a spus ministrul francez.

Avioanele coaliţiei conduse de SUA zboară într-un spaţiu aerian din ce în ce mai ‘aglomerat’, de la începutul intervenţiei ruse, la 30 septembrie, existând riscul unor incidente, chiar dacă bombardierele ruse operează mai ales în nordul şi vestul Siriei.

‘Există riscul unor incidente, iar faptul că un avion de vânătoare rus a încălcat spaţiul aerian turc constituie un exemplu. Este nevoie de o mare vigilenţă’, a subliniat Le Drian.

Acesta a afirmat, de asemenea, că SI foloseşte populaţia civilă drept scuturi umane, în Irak şi Siria, ceea ce complică operaţiunile. ‘Daech s-a organizat în aşa fel încât copii, femei şi civili să fie în prima linie’, a mai spus ministrul francez.

Te-ar mai putea interesa și
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, valabilă în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa,......
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ani. A comandat studiu
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ...
Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză ...
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru titlurile de stat emise în program
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului ...
Depozitarul Central distribuie, începând de luni, sumele de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru ...