Conflict: Ucraina ar putea introduce legea marţială

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi că nu exclude introducerea legii marţiale şi un nou val de mobilizare militară în cazul în care conflictul cu separatiştii proruşi se înrăutăţeşte, relatează Reuters. 
Economica.net - joi, 18 aug. 2016, 15:09
Conflict: Ucraina ar putea introduce legea marţială

„În cazul în care situaţia escaladează în estul ţării şi în Crimeea, noi nu excludem posibilitatea introducerii legii marţiale şi o nouă mobilizare” militară, a declarat Poroşenko într-un discurs televizat din regiunea Lviv, în vestul ţării. 

Poroşenko nu a explicat clar ce presupune introducerea legii marţiale şi dacă se referă la introducerea sa în întreaga ţară sau numai în anumite regiuni. 

Legislaţia ucraineană stipulează că legea marţială este promulgată printr-un decret prezidenţial care trebuie aprobat de către parlament. Ea ar putea include restricţii de circulaţie pentru cetăţeni, interzicerea de partide politice şi a anumitor instituţii publice şi a adunărilor publice. 

Din 2014, conducerea prooccidentală a Ucrainei a anunţat mai multe valuri de mobilizare, cerând bărbaţilor ucraineni să se alăture armatei în lupta sa cu separatiştii din regiunea Donbas, în estul ţării. 

Totodată, preşedintele ucrainean a afirmat că nu exclude o invazie rusă de mari proporţii, în condiţiile în care tensiunile dintre cele două state s-au înrăutăţit în ultima perioadă în legătură cu peninsula anexată Crimeea. 

Rebelii proruşi „au crescut foarte mult numărul tirurilor de rachete împotriva poziţiilor noastre din est”, a spus Poroşenko. 

„Posibilitatea unei escaladări a conflictului rămâne foarte ridicată. Şi nu excludem o invazie de mari proporţii. Noi suntem pregătiţi”, a adăugat el, potrivit imaginilor televizate. 

Joi dimineaţa, armata ucraineană a informat că trei militari au fost ucişi şi şase au fost răniţi în lupte în ultimele 24 de ore. 

În acelaşi timp, separatiştii au acuzat armata ucraineană că a tras asupra teritoriului controlat de rebeli cu armament greu, care ar fi trebuit retras de pe linia frontului conform acordului de la Minsk, a informat site-ul de ştiri separatist 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...