Conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat „într-un an şi jumătate” dacă Rusia ar renunţa la „intenţiile ei imperialiste”

Conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat 'într-un an, un an şi jumătate' dacă Rusia ar renunţa la 'intenţiile ei imperiale', a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă fostul preşedinte ucrainean Leonid Kravciuk, care s-a aflat marţi într-o scurtă vizită la Chişinău împreună cu un alt ex-şef de stat ucrainean, Viktor Iuşcenko.
Economica.net - mie, 13 iul. 2016, 10:43
Conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat

O soluţie politică ar trebui să vizeze prezervarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în care regiunii transnistrene să i se ofere ‘mai multă autonomie’, a afirmat Kravciuk, care a reiterat că aceasta este poziţia Ucrainei faţă de reglementarea diferendului din stânga Nistrului.

El a criticat totodată aspiraţiile imperiale ale regimului de la Moscova, calificându-le drept ‘o iluzie’ care ar putea avea un efect distrugător ‘chiar şi pentru Rusia, nu doar pentru noi’.

La rândul său, Viktor Iuşcenko a opinat că Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea conflictelor declanşate de Rusia în fostul spaţiu sovietic.

Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei independente, s-a aflat la Chişinău împreună cu Victor Iuşcenko pentru o întrevedere cu preşedintele Nicolae Timofti, la care au participat şi foştii preşedinţi moldoveni Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.

Ucraina participă la negocierile în formatul ‘5 plus 2’ privind rezolvarea diferendului transnistrean, tratative la care mai iau parte Republica Moldova, Transnistria, Rusia şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori.

Pe de altă parte, oraşul german Bad Reichenhall găzduieşte o conferinţă dedicată ‘măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean’.

La această reuniune informală, organizată de Misiunea OSCE în Republica Moldova împreună cu preşedinţia germană a OSCE şi guvernul german, delegaţia moldoveană este condusă de vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan. Conferinţa din Bavaria urmează unei runde de negocieri în formatul ‘5 plus 2’ la Berlin, la începutul lui iunie, prima după o pauză de doi ani, potrivit postului de radio citat

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...