Consiliul de Securitate al ONU condamnă violenţele din Libia şi Egipt

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat miercuri "în termenii cei mai fermi" atacul împotriva consulatului american din oraşul libian Benghazi şi pătrunderea manifestanţilor în incinta ambasadei americane din Cairo, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 08:46
Consiliul de Securitate al ONU condamnă violenţele din Libia şi Egipt

Într-o declaraţie, cele 15 ţări membre ale Consiliului au apreciat că aceste acte sunt „nejustificabile indiferent care ar fi motivele lor, autorii lor” şi circumstanţele.

Acestea au reafirmat „principiul fundamental de inviolabilitate a sediilor diplomatice şi consulare” precum şi „obligaţia pentru guvernele gazdă” de a proteja sediile şi agenţii diplomatici şi consulari, în termenii convenţiei de la Viena.

Cele 15 state au „subliniat, de asemenea, angajamentul durabil al comunităţii internaţionale de a susţine tranziţia Libiei către o democraţie paşnică şi prosperă”.

Într-o declaraţie separată, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a „condamnat acest atac (de la Benghazi) în termenii cei mai fermi”, declarându-se „profund întristat” de moartea a patru diplomaţi americani şi a unor „angajaţi libieni ai consulatului”.

„Naţiunile Unite se opun oricărei forme de calomnie împotriva unei religii, dar nimic nu justifică actele de violenţe care au avut loc la Benghazi”, adaugă comunicatul lui Ban.

Secretarul general „le-a amintit autorităţilor libiene obligaţiile lor de a proteja sediile şi personalul diplomatic”. Ban „întâmpină cu satisfacţie declaraţiile autorităţilor libiene, care au afirmat că vor urmări în justiţie responsabilii” atacului.

Ambasadorul american în Libia, Christopher Stevens, şi trei funcţionari americani au fost ucişi marţi seara în atacul asupra consulatului din Benghazi, în estul Libiei, de către bărbaţi înarmaţi care protestau faţă de un film considerat insultător pentru Islam.

Cu câteva ore înainte, mii de egipteni, majoritatea salafişti, au manifestat în faţa ambasadei americane din Cairo pentru a denunţa acest film, câţiva dintre ei smulgând drapelul american pentru a-l înlocui cu unul islamic.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...