Consiliul local a votat bugetul pe 2022 al municipiului Iași. Primarul Chirica, proaspăt scăpat de controlul judiciar, a fost și el prezent

Bugetul municipiului Iaşi pentru anul în curs a fost aprobat vineri seară, după mai bine de nouă ore şi jumătate de dezbateri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local, în prezenţa primarului Mihai Chirica.
AGERPRES - sâm, 12 feb. 2022, 09:04
Consiliul local a votat bugetul pe 2022 al municipiului Iași. Primarul Chirica, proaspăt scăpat de controlul judiciar, a fost și el prezent

Bugetul municipiului Iaşi a fost votat de 14 din cei 27 de consilieri locali. Au fost înregistrate opt voturi împotrivă şi cinci abţineri. Cei care au refuzat să voteze bugetul au fost consilierii locali PSD.

În ultima parte a şedinţei a fost prezent şi primarul Mihai Chirica. Acesta a intrat în sala de şedinţe a Primăriei Iaşi, la şapte ore de la începerea dezbaterilor şi după ce judecătorii Tribunalului Iaşi au admis revocarea măsurii controlului judiciar dispusă de DNA pe numele său.

Cu această ocazie, liderul consilierilor locali USR, Răzvan Timofciuc, a cerut demisia de onoare a primarului Mihai Chirica.

„Nu putem face abstracţie de prezenţa domnului Mihai Chirica. Dumnealui spune că a venit să susţină bugetul, eu am crezut că a venit să ne spună că îşi dă demisia. Din punctul nostru de vedere aceasta este cea mai onorabilă situaţie de a ieşi din perioada grea în care ne aflăm. Vă rog, domnule primar, să vă daţi demisia de onoare pentru a salva oraşul din situaţia absolut grea în care aţi pus-o şi pentru a debloca administrativ acest oraş pe care l-aţi ţinut în loc cu problemele pe care le aveţi”, a spus Timofciuc.

Ulterior şedinţei, consilierii locali PSD şi-au motivat refuzul de a vota bugetul local pentru anul în curs prin faptul că „PNL a propus un buget pentru partid, nu un buget pentru ieşeni”.

„Amendamentele PSD presupuneau investiţii semnificative pentru comunitate. (…) PSD rămâne de bună-credinţă, va susţine toate proiectele administrative care sunt în beneficiul ieşenilor, însă va sancţiona orice derapaj al actualei conduceri. La capitolul mari investiţii am regăsit doar proiectul de execuţie a sălii de sport din Moara de Vânt. Însă procedura de licitaţie tocmai a fost anulată pe motivul reactualizării indicatorilor tehnico-economici”, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, liderul grupului social-democraţilor din Consiliul Local, Bogdan Crucianu.

Bugetul municipiului Iaşi pentru anul în curs este de 1,814 miliarde de lei, aproximativ 367,2 de milioane de euro. Din această sumă, 741 de milioane de lei sunt fonduri pentru secţiunea funcţionare, iar 675 de milioane de lei pentru secţiunea de dezvoltare.

Bugetul creditelor externe, secţiunea de dezvoltare, este în valoare de 71 de milioane de lei, iar cel al creditelor interne, de 8,5 milioane de lei. Bugetul fondurilor externe nerambursabile, secţiunea de dezvoltare este de 770.000 de lei.

În cursul anului 2022, Primăria Iaşi se va baza pe venituri proprii de 778 de milioane de lei, din care impozitul pe venit de la persoane fizice va fi de 507,4 milioane de lei, iar din amenzi, penalităţi şi confiscări ar urma să fie încasate 10,3 milioane de lei.

Municipalitatea va beneficia în acest an de subvenţii de la bugetul de stat în valoare de 126,8 milioane de lei. Cea mai mare sumă, 84,9 milioane de lei, va fi alocată derulării proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...