Consolidare intragrup: Alka Trading Co, cea mai mare companie din grup, absoarbe Alka Co. Motivul fuziunii: asigurarea stabilităţii financiare, într-un context de incertitudine geopolitică

Firma Alka Co va fi absorbită de către Alka Trading Co, distribuitorul produselor Alka şi cea mai mare companie din grup. Fuziunea se realizează prin transmiterea universală a patrimoniului societăţii Alka Co SRL către compania Alka Trading. Ca urmare a fuziunii, Alka Co îşi va înceta existanţa, pierzându-şi personalitatea juridică şi se va dizolva fără lichidare, urmând să fie radiată din Registrul Comerţului. Principalul motiv al implementării fuziunii e "asigurarea unei stabilităţi financiare pe termen lung, mai ales în contextul în care mediul economic este supus unor schimbări majore cauzate de incertitudinea geopolitică", se arată în proiectul de fuziune obţinut de Economica.net. Cei aproximativ 400 de angajaţi ai Alka Co vor fi transferaţi firmei Alka Trading Co.
Cristina Şomănescu - lun, 12 sept. 2022, 22:00
Consolidare intragrup: Alka Trading Co, cea mai mare companie din grup, absoarbe Alka Co. Motivul fuziunii: asigurarea stabilităţii financiare, într-un context de incertitudine geopolitică

Alka Trading Co, cea mai mare companie din grup, absoarbe Alka Co

Implementarea operaţiunii de fuziune prin absorbţie a firmei Alka Co de către Alka Trading Co are drept scop „dezvoltarea şi consolidarea strategică a activităţii de producţie şi comercializare a produselor marca Alka pe piaţa din România, dar şi din străinătate, considerentul primordial care a stat la baza hotărârii asociaţilor celor două societăţi implicate în proiect fiind asigurarea unei stabilităţi financiare pe termen lung, mai ales în contextul în care mediul economic este supus unor schimbări majore cauzate de incertitudinea geopolitică, şi nu numai”, se arată în proiectul de fuziune obţinut de Economica.net.

Societăţile care fuzionează fac parte din grupul Alka şi au obiecte de activitate complementare. Activitatea de distribuţie, prestată de Alka Trading Co, e indispensabilă activităţii de producție și comercializare a produselor Alka, operată prin firma Alka Co, spun asociaţii firmelor antemenţionate în proiectul de fuziune consultat de Economica.net.

Înainte de fuziune, capitalul social al firmei Alka Trading Co e de 40.571.400 de lei, subscris și integral vărsat, divizat în 811.428 de părţi sociale cu valoare nominală de 50 de lei. Amka Industries Holding AG din Elveţia deţine 99,3727% din capitalul social al societăţii Alka Trading Co, în timp ce Alka Co are 0,6273% din afacere, conform proiectului de fuziune consultat de Economica.net. Detalii, în tabelul următor, extras de Economica.net din proiectul de fuziune:

Înainte de fuziune, capitalul social al firmei Alka Co e de 7.955.600 de lei, subscris și integral vărsat, împărțit în 79.556 de părţi sociale cu valoare nominală de 100 lei. Alka Co e deţinută de Amka Industries Holding AG din Elveţia, conform proiectului de fuziune consultat de Economica.net.

După fuziune

Pe de o parte, în urma fuziunii, capitalul social al firmei Alka Trading se va majora cu 10.748.050 de lei.

Pe de altă parte, prin absorbţia firmei Alka Co, pentru cele 5.090 de părţi sociale deţinute de Alka Co la Alka Trading Co, societatea absorbantă se află în situația dobândirii propriilor părți sociale.

„Toate părţile sociale proprii care vor fi dobândite de către societatea absorbantă ca efect al fuziunii (cele 5.090 de părţi sociale antemenţionate) vor fi anulate la valoarea lor contabilă, iar capitalul social – redus cu 254.500 lei”, reiese din proiectul de fuziune consultat de Economica.net.

Ca urmare a celor două operaţiuni descrise de Economica.net mai sus (majorare de capital de 10.748.050 de lei și reducere de capital cu 254.500 de lei), capitalul social al Alka Trading Co se va majora ca efect al fuziunii cu 10.493.550 de lei, reprezentând 209.871 de părţi sociale nou-emise, cu valoare nominală de 50 de lei.

Noile părți sociale emise de Alka Trading Co vor reveni asociatului Alka Co – societatea Amka Industries Holding. Drept care, asociatul Amka Industries Holding va avea 1.021.299 de părți sociale cu valoare nominală totală de 51.064.950 de lei. Detalii, în tabelul următor:

Detaliile fuziunii

La data efectivă a fuziunii, Alka Trading Co va prelua tot patrimoniul firmei Alka Co, prin transmiterea universală a activelor şi pasivelor către societatea absorbantă. Drept care, Alka Trading Co va dobândi toate drepturile şi va fi ţinută de toate obligaţiile firmei Alka Co, inclusiv de cele fiscale. Alka Trading Co va continua activitatea firmei Alka Co. La data efectivă a fuziunii, Alka Co va fi dizolvată, fără să intre în lichidare, urmând să îşi înceteze activitatea şi să fie radiată de la Registrul Comerţului.

Data fuziunii

Fuziunea va produce efecte la data stabilită prin hotărârea adunării generale Alka Trading Co în acest sens. Vom reveni cu detalii îndată ce le vom obţine.

Cei aproape 400 de salariaţi ai firmei Alka Co vor fi preluaţi de Alka Trading Co.

Salariaţii firmei Alka Co vor fi transferaţi firmei Alka Trading Co, „aceasta din urmă dobândind calitatea de angajator faţă de salariaţii Alka Co, iar contractele individuale de muncă rămân aplicabile în urma fuziunii sub aceleaşi condiţii”, reiese din proiectul de fuziune, consultat de Economica.net.

Ca urmare a fuziunii, va creşte puterea de negociere a societăţii Alka Trading în relaţiile cu furnizorii, clienţii şi instituţiile financiare şi de credit, se vor elimina tranzacţiile intragrup, se vor eficientiza costurile generale angajate de cele două firme implicate în fuziune, conform proiectului de fuziune consultat de Economica.net.

Alka Co a avut afaceri nete de peste 140 de milioane de lei în al doilea an de pandemie Covid-19, cu aproape 14% mai mari decât cele obţinute în anul 2020.

Alka Co a încheiat anul 2021 cu cifră de afaceri netă de 140,26 de milioane de lei, cu 13,92% mai mare decât cea realizată în anul 2020. Firma a avut marjă de profit net de 2,04% în anul 2021, cu peste un punct procentual mai mică decât cea realizată în anul 2020, arată analiza Economica.net pe baza bilanţurilor societăţii. Alka Co a lucrat cu un număr mediu de 392 de salariaţi în cursul anului 2021, cu 16 oameni în plus pe statele de plată faţă de nivelul indicatorului din anul 2020.

Alka Trading Co, firma absorbantă, a rulat afaceri nete de 290 de milioane de lei în anul 2021, în creştere cu peste 25% faţă de cele realizate în primul an de pandemie Covid-19.

Alka Trading Co a avut afaceri nete de 290 de milioane de lei în anul 2021, cu peste 25% mai mari decât cele obţinute în anul 2020. Distribuitorul produselor Alka a avut marjă de profit net de 1,74% în anul 2021, în scădere uşoară faţă de cea obţinută în anul 2020. Compania a lucrat cu un număr mediu de 390 de angajaţi în cursul anului 2021, cu nouă oameni în plus pe statele de plată faţă de nivelul anului 2020, arată analiza Economica.net pe baza bilanţurilor societăţii.

Grupul Alka a fost înfiinţat în anul 1994. Din portofoliul de mărci al grupului Alka fac parte: Prăjitura Casei, biscuiţii şi seminţele Alka, napolitanele Alfers. Grupul Alka este prezent pe piaţa din România, dar și în alte peste 40 de ţări.

Sursă foto: pagina oficială de facebook a grupului Alka. 

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...