Constructorii Pasajului Piaţa Sudului dau în judecată Primăria Capitalei şi cer peste 20 de milioane de lei

Conflictul dintre constructorii Pasajului Piaţa Sudului şi municipalitate a ajuns în instanţă. Italienii de la Astaldi au dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti, solicitând peste 20 de milioane de lei. Între timp, stadiul lucrărilor la cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Capitală, ce ar trebui finanţat din bani europeni, a ajuns la 76%.
Anemona Andone - joi, 20 oct. 2016, 21:00
Constructorii Pasajului Piaţa Sudului dau în judecată Primăria Capitalei şi cer peste 20 de milioane de lei

Sursa foto: PeUndeMerg.ro.

Asocierea Astaldi – Euroconstruct Trading 98 – RCV Global Group a acţionat în instanţă Primăria Bucureşti, potrivit unui dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 7 octombrie. Firmele care lucrează la Pasajul Piaţa Sudului solicită plata sumei de 20,93 milioane de lei.

Conflictul dintre constructori şi municipalitate a izbucnit încă din vară, când reprezentanţii Primăriei se declarau nemulţumiţi de ritmul de execuţie a lucrărilor şi spuneau că nu îi pot achita firmei Astaldi o sumă de circa 12 milioane de lei, pentru care italienii nu prezintă documente justificative.

Ulterior, la finele lunii iulie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Curţii de Conturi un audit la contractul referitor la Pasajul de la Piaţa Sudului.

„În cazul Pasajului Piaţa Sudului, există o sumă pe care Primăria Generală nu a decontat-o, pentru că nu a recunoscut cheltuielile indirecte aferente situaţiei de plăţi din cauza ponderii foarte mari, 59,4%, fără ca acestea să fie justificate cu documente suport. Am solicitat Curţii de Conturi un audit în legătură cu acest contract”, a declarat Firea.

Potrivit acesteia, auditul ar trebui să mai arate modul cum s-au realizat aceste lucrări, de ce s-au pierdut bani europeni şi de ce Primăria trebuie eventual să suporte penalităţi.

Mai mult, ea le-a cerut constructorilor „să renunţe la sumele care chiar nu pot să fie justificate sub nicio formă şi să înţeleagă situaţia în care se află Primăria”.

La finele lunii iulie, stadiul realizării proiectului era de 59%, potrivit primarului general.

A apărut „luminiţa de la capătul tunelului”

În ciuda neîntelegerilor financiare dintre constructori şi municipalitate, lucrările la pasaj au continuat, astfel că stadiul lor a ajuns săptămâna aceasta la 76%.

Primăria Capitalei a anunţat miercuri că străpungerea pe sensul Niţu Vasile – Calea Văcăreşti a Pasajului Piaţa Sudului a fost finalizată. Astfel, a apărut prima luminiţă de la capăt de tunel, după cum remarcă membri ai forumului de infrastructură PeUndeMerg.ro, care au şi postat imagini de pe şantier (galerie foto).

Până la finalul lunii urmează să fie finalizat şi celălalt sens de circulaţie, conform estimărilor oficialilor municipalităţii.

Aceştia spun că mai trebuie realizate lucrări pentru devierea reţelei de fibră optică Netcity, reîntregirea reţelei RATB, semaforizarea, iluminatul public în zonă, pasajele pietonale, sistemele de canalizare în interiorul tunelului, carosabilul şi finisajelele.

Construcţia pasajului subteran din zona Piaţa Sudului din Bucureşti este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră realizat din fonduri europene în Capitală. În valoare de 127 milioane de lei (28 milioane de euro), acesta a fost atribuit în 2014 asocierii Astaldi – Euroconstruct Trading 98.

Pasajul va avea o lungime totală de 356 de metri, în care 85 metri vor fi în subteran, 111 metri va fi lungimea rampei de ieşire către calea Văcăreşti, iar 160 metri va fi lungimea rampei către strada Niţu Vasile.

Lucrările la acest pasaj au început în iunie 2014 şi aveau ca termen de finalizare luna decembrie 2015. Cel mai recent termen anunţat pentru finalizarea lucrărilor este aprilie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
România ar putea deveni principalul producător de muniție din Europa pentru tancurile Abrams. Anunțul ministrului Economiei – Digi24
România ar putea deveni principalul producător de muniție din Europa pentru tancurile Abrams. Anunțul ministrului Economiei ...
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat vineri, la emisiunea LIVE, de la Digi24, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, că România ar putea deveni principalul producător de muniție......
Șeful Băncii Mondiale susține că este deschis ca instituția pe care o conduce să gestioneze un împrumut către Ucraina acordat de statele G7 pe baza activelor rusești înghețate
Șeful Băncii Mondiale susține că este deschis ca instituția pe care o conduce să gestioneze un împrumut către Ucraina ...
Preşedintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a declarat vineri pentru Reuters că este "absolut" deschis la ideea de a gestiona ...
Xiaomi raportează că a înregistrat în primele trei luni din an o dublare a profitului net ajustat, care a ajuns la 6,5 miliarde de yuani (920 de milioane de dolari)
Xiaomi raportează că a înregistrat în primele trei luni din an o dublare a profitului net ajustat, care a ajuns la 6,5 ...
Corporația IT-C Xiaomi și-a anunțat rezultatele neauditate consolidate pentru cele trei luni încheiate la 31 martie 2024 ...
Opt state UE cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaționalelor care umflă prețurile prin limitarea comerțului în înteriorul pieței comune
Opt state UE cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaționalelor care umflă prețurile prin limitarea comerțului ...
Opt ţări membre UE au cerut vineri Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaţionalelor care limitează, în ...