Containerele pentru deşeurile nucleare de la Depozitul din Saligny ar putea fi produse în România

Guvernul a aprobat miercuri un acord între Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR) şi compania AREVA din Franţa. Acordul vizează posibilitatea transferului unei tehnologii de la francezi pentru construirea în România a unor containere de depozitare a deşeurilor radioactive, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florin Tătar, directorul general al ANDR.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 21:03
Containerele pentru deşeurile nucleare de la Depozitul din Saligny ar putea fi produse în România

Noul acord este suplimentar Memorandumului de Înţelegere dintre ANDR şi AREVA, semnat la Paris, pe 30 august 2013. Containerele ar urma să fie integrate în depozitul naţional de la Saligny, pentru stocarea deşeurilor slab şi mediu radioactive generate pe teritoriul ţării, în special de reactoarele Nuclearelectrica.

Containerele vor fi produse în România doar dacă un studiu de fezabilitate va demonstra că operaţiunea este rentabilă, precizează şeful ANDR. În opinia sa, producţia pe plan local a containerelor ar trebui să fie mai rentabilă decât importul direct al acestora, având în vedere că transportul este foarte scump.

„Este mai degrabă un acord stand-by, prin care ne bazăm pe partenerul francez în caz că vom produce containerele în România”, spune Tătar.

În depozitul naţional de la Saligny ar urma să fie stocate atât deşeuri de la Nuclearelectrica, precum şi de la alţi titulari de autorizaţii în desfăşurarea de activităţi nucleare, din industrie şi medicină. Tătar a subliniat că în noul depozit vor fi stocate deşeuri radioactive produse doar în România, întrucât importul de astfel de deşeuri este interzis prin lege.

Potrivit acestuia, în două luni ar putea fi aprobat în Guvern şi proiectul privind investiţia totală de la depozitul din Saligny, ce va depăşi 450 de milioane de euro.

Aprobarea în Guvern ar putea fi un pas important în derularea proiectului şi finalizarea acestuia până în 2021, consideră Tătar. El spune că este important ca depozitul să fie funcţional până la acea dată, pentru că în jurul acelei perioade va începe un program de „life extension” la Unitatea 1 de la Cernavodă şi este anticipat un volum mai mare de deşeuri radioactive.

Investiţia în noul depozit este asigurată dintr-un fond la care, deocamdată, Nuclearelectrica este unicul contributor. La acest fond ar urma să contribuie şi ceilalţi operatori care îşi vor stoca deşeurile în noul depozit.

În prezent, deşeurile de la Nuclearelectrica sunt stocate intermediar pe platforma centralei din Cernavodă. Ceilalţi producători de deşeuri radioactive utilizează depozitul de la Băiţa Bihor, al cărui grad de umplere depăşeşte 50% şi care ar putea creşte semnificativ odată cu dezafectarea reactorului de la Măgurele, potrivit şefului ADNR.

Citeşte şi România va construi un nou depozit de deşeuri nucleare la Saligny, lângă centrala de la Cernavodă

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...