1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Contestaţia, sport naţional. 58% dintre toate licitaţiile de anul trecut au fost atacate

Din cele 50 de miliarde de lei, valoarea totală a contractelor scoase la licitaţie anul trecut prin platfoma SEAP, rezultatele pentru atribuirea de contracte de 29 de miliarde au fost contestate la CNSC. Iar contestaţiile pentru licitaţii de 14,6 miliarde de lei au fost admise.

01 mar, 2016 | ECONOMICA.net

În 2015, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, unde apar toate contractele de achiziţie din bani publici, au fost înregistrate circa 22.200 de proceduri de atribuire, potriv it datelor Consiliului Naţonal de Soluţionare a Contestaţiilor. Numărul contractelor derulate de stat prin platforma SEAP a fost cu 21% mai mare decât cel din anul 2014, dar valoarea lor a fost mai mică: totalul contractelor încheiate prin SEAP s-a ridicat la 49,9 miliarde de lei, în scădere faţă de 77 de miliarde de lei, înregistrate în anul precedent.

Raportul CNSC arată că, din punct de vedere al sumelor aflate în joc, mai mult de jumătate din contractele date în urma licitaţiilor/atribuirilor sunt contestate după ce autoritatea contractantă a desemnat câştigătorul sunt contestate.

"Făcând o comparaţie între valoarea totală anuală estimată a procedurilor iniţiate în anul 2015 în SEAP (49,91 miliarde de lei), şi cea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC s-a pronunţat (29 de miliarde de lei), rezultă că aceasta din urmă a reprezentat 58,19% din valoare totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP", se arată în raport.

Iar contestatarii au succes. Din valoarea totală a contractelor acordate prin SEAP, CNSC a admis contestaţiile firmelor şi a dispus remedierea procedurilor şi chiar anularea licitaţiilor pentru contracte în valoare totală de 14,6 miliarde de lei, adică 29% din valoarea totală a contractelor de achiziţii lansate prin SEAP. Adică aproape o licitaţiie din trei.
Din cele 14,6 miliarde de lei, instituţia a dispus anularea licitaţiilor pentru contracte în valoare de 2,56 miliarde de lei, adică în jur de 5% din valoarea totală a contractelor scoase la licitaţie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO