Contractele de muncă vor putea fi încheiate de acum folosind semnătura electronică

Angajatorii şi salariaţii vor putea folosi semnătura electronică la încheierea contractului de muncă, în urma unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului adoptată miercuri prin care se extinde utilizarea semnăturii electronice în relaţiile de muncă, a anunţat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.
AGERPRES - mie, 28 apr. 2021, 21:16
Contractele de muncă vor putea fi încheiate de acum folosind semnătura electronică

„Extinderea utilizării semnăturii electronice în relaţiile de muncă şi simplificarea prevederilor privind telemunca sunt măsuri care vin în sprijinul companiilor şi angajaţilor, în această perioadă de pandemie. Prin prevederile adoptate astăzi în şedinţa de Guvern: companiile vor putea folosi semnătura electronică în relaţiile cu instituţiile publice, la întocmirea documentelor din domeniul relaţiilor de muncă; la încheierea contractului individual de muncă, părţile vor putea să utilizeze semnătura electronică avansată sau calificată însoţită de marca temporală şi sigiliul electronic calificat al angajatorului, fără ca acest lucru să poată fi însă impus angajatului de către angajator”, a menţionat Raluca Turcan.

De asemenea, semnătura electronică va putea fi folosită şi în cazul realizării în format electronic a instruirii privind sănătatea şi securitatea în muncă, a precizat ministrul Muncii.

„Semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată însoţită de marca temporală se vor folosi şi în cazul realizării în format electronic a instruirii privind sănătatea şi securitatea în muncă”, a afirmat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, actul normativ aprobat miercuri de Guvern reformulează definiţia telemuncii şi elimină sintagma „cel puţin o zi pe lună” în contextul în care, în momentul de faţă, această formă de organizare a muncii se desfăşoară în mod regulat, se precizează într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

În acelaşi timp, salariatul care îşi desfăşoară activitatea în telemuncă are obligaţia de a respecta şi asigura confidenţialitatea informaţiilor utilizate în timpul desfăşurării activităţii, potrivit comunicatului MMPS.

„Activitatea angajaţilor care lucrează în telemuncă este verificată prin utilizarea tehnologiei informaţiei, iar instruirea cu privire la utilizarea echipamentelor necesare activităţii poate fi realizată online”, a precizat Raluca Turcan.

În conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de miercuri, ministrul Muncii a explicat că prin utilizarea semnăturii electronice un angajat care optează pentru telemuncă nu mai e obligat să meargă la sediul angajatorului pentru a semna documentul.

„Tot această ordonanţă de urgenţă adoptată astăzi va permite ca telemunca să fie mult mai uşor accesată. În momentul de faţă avem aproximativ 400.000 de angajaţi care lucrează în telemuncă, comparativ cu aproximativ 50.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci practic o creştere de 8 ori a numărului de angajaţi în telemuncă presupune şi simplificarea acestei activităţi, redefinirea acestei activităţi, precum şi detalii cu privire la modul în care sunt folosite informaţiile în telemuncă, cum se face arhivarea activităţii în telemuncă şi de asemenea cum poate fi ea accesată propriu-zis în relaţia angajat-angajator. Aceste proiecte, semnătura electronică şi telemunca, sunt legate între ele, pentru că dacă un angajat optează pentru telemuncă nu mai este nevoie să se deplaseze la sediul angajatorului, aşa cum trebuia să facă până acum să semneze olograf faptul că optează pentru telemuncă şi apoi să se retragă la domiciliu”, a comentat Raluca Turcan.

Te-ar mai putea interesa și
Stellantis va întrerupe programul său bazat pe pile cu hidrogen și nu va mai lansa mașini cu hidrogen anul acesta
Stellantis va întrerupe programul său bazat pe pile cu hidrogen și nu va mai lansa mașini cu hidrogen anul acesta
Producătorul auto Stellantis a anunțat miercuri că va întrerupe programul său tehnologic de pile de combustie cu hidrogen și nu va mai lansa o gamă de vehicule alimentate cu hidrogen în acest......
Argentina: Fosta președintă Cristina Kirchner și alte 8 persoane condamnate pentru fraudă trebuie să plătească 535 milioane de dolari ca pagube statului
Argentina: Fosta președintă Cristina Kirchner și alte 8 persoane condamnate pentru fraudă trebuie să plătească 535 ...
Un tribunal argentinian a ordonat marți fostei președinte Cristina Kirchner și altor opt persoane condamnate alături ...
11 oameni răniți în Ucraina noaptea trecută, în mai multe regiuni
11 oameni răniți în Ucraina noaptea trecută, în mai multe regiuni
Cel puțin 11 oameni au fost răniți în Ucraina în atacuri ruse în noaptea de marți spre miercuri, au anunțat autoritățile ...
Ungaria – Poliţia a deschis un dosar penal împotriva activistei Greta Thunberg
Ungaria – Poliţia a deschis un dosar penal împotriva activistei Greta Thunberg
Poliţia ungară a deschis un dosar penal împotriva activistei suedeze Greta Thunberg, aparent pentru participarea acesteia, ...