Controlorii de trafic aerian au declanşat greva generală la ora 9.00. Şase zboruri sunt anulate pe aeroportul din Otopeni

Controlorii de trafic aerian au declanşat marţi dimineaţă, la ora 9:00, greva generală cu şanse, însă, ca protestul să se încheie în câteva ore. Şase zboruri de pe aeroportul Otopeni au fost anulate. Şapte curse aeriene înregistrează întârzieri mai mari de 30 de minute, iar alte 30 de curse au întârzieri până în 30 de minute.
Economica.net - mar, 30 mai 2017, 05:00
Controlorii de trafic aerian au declanşat greva generală la ora 9.00. Şase zboruri sunt anulate pe aeroportul din Otopeni

Zborurile anulate

Ryanair Bucureşti-Roma 9.35

Ryanair Bucureşti-Berlin 11.00

Ryanair Bucureşti Timişoara 8.20

Ryanair Roma-Bucureşti 10.00

Ryanair Berlin Bucureşti 10.35

Ryanair Timişoara-Bucureşti 7.55

Informaţii despre zborurile anulate şi cele cu întârzieri puteţi găsi aici

30 de curse au întârzieri până în 30 de minute. Sunt posibile întârzieri şi la cursele de seară

Şapte curse aeriene înregistrează întârzieri mai mari de 30 de minute, iar alte 30 de curse au întârzieri până în 30 de minute, de la debutul grevei generale a controlorilor de trafic aerian, a declarat, marţi, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache.

Potrivit acestuia, au fost anulate doar şase zboruri ale unei companii low-cost, restul urmând să fie operate la timp sau cu întârzieri, în condiţiile în care, într-o zi obişnuită din această perioadă a anului – care este o perioadă medie – pe Aeroportul Henri Coandă se înregistrează aproximativ 150 de aterizări şi 150 de decolări.

Întrebat dacă această grevă se va prelungi mai mult de două ore, aşa cum au estimat luni sindicaliştii de la ROMATSA, după negocierile de la Ministerul Transporturilor, Valentin Iordache a precizat că nu are informaţii cu privire la durata acestei acţiuni.

‘Nu avem informaţii din partea ROMATSA cu privire la durata acestei greve. Teoretic, este pe durată nelimitată. Cu toţii sperăm ca durata să fie cât mai mică, astfel încât să nu depăşim o perioadă critică, pentru că după un anumit număr de ore, ceva mai mare de două, totul va deveni mult mai dificil şi abia atunci vor apărea problemele reale în procesarea pasagerilor pe aeroport. În intervalul acesta de două ore, practic, toate cursele care erau programate au aterizat şi au decolat, unele dintre ele cu întârziere. Este greu de spus o cifră exactă, pentru că, aşa cum spuneam, situaţia este foarte fluidă şi în orice minut ea se schimbă şi în ceea ce priveşte aterizările şi în ceea ce priveşte decolările’, a explicat oficialul CNAB.

El a subliniat că toate cursele care trebuiau operate după ora 9:00, momentul începerii grevei, au fost afectate, unele mai mult, iar altele mai puţin.

‘Sunt afectate toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9:00. Este adevărat că unele dintre ele sunt afectate foarte puţin sau deloc – au fost şi curse care au decolat la timp, dar sunt şi curse care vor ateriza cu întârzieri de până la 30 de minute. Sunt şi curse care vor decola cu întârzieri de până la două ore şi aici vorbesc strict de intervalul 9:00 – 11:00’, a adăugat Iordache.

Reprezentantul Aeroporturilor Bucureşti i-a sfătuit pe pasageri să vină la timp pentru îmbarcare, în cazul în care compania aeriană nu le-a comunicat altceva.

‘În măsura în care se va putea decola, pasagerii să fie deja pregătiţi în zona de îmbarcare, să se poată îmbarca şi să poată decola, astfel încât întârzierile lor să fie cât mai mici. Există şi posibilitatea ca unele curse, aşa cum s-a întâmplat de altfel cu şase curse în această dimineaţă – trei pe sosire, trei pe plecare – ale unei companii low-cost (Ryan Air – n. r.) să fie anulate. Până în acest moment nu avem alte anulări şi foarte important este ca pasagerii să ţină permanent legătura cu compania aeriană, pentru că primele informaţii de acolo le primesc. Şi noi primim, la rândul nostru, aceste informaţii, iar în timp relativ scurt încercăm să le facem cunoscute pasagerilor prin intermediul ghişeelor de informaţii, inclusiv telefonic, dar, fiind o perioadă de grevă şi fiind foarte solicitate liniile telefonice, există riscul ca să nu poată primi aceste informaţii. Deci, foarte important: pasagerii să ţină legătura cu companiile aeriene şi la fel de important prezentarea lor să se facă la ora stabilită pentru zbor, în cazul în care cursa lor nu a fost anulată. Aşa cum spuneam, sunt trei curse anulate şi, evident, pasagerii acelor curse nu mai au de ce să vină la aeroport şi prin asistenţa companiei aeriene vor fi probabil reprogramaţi pentru altă dată’, a precizat acesta.

În ceea ce priveşte măsurile luate de CNAB în această situaţie, Valentin Iordache a menţionat că există personal suplimentar care oferă informaţii pasagerilor.

‘Avem inclusiv colegi care în mod normal îşi desfăşoară activitatea în birouri şi care acum sunt peste tot în terminal pentru a-i sprijini pe pasageri cu informaţii pe care, la rândul lor, le obţin tot de la centrul de coordonare a activităţii pe perioada grevei. Desigur, încercăm prin toate mijloacele care ne stau nouă în putinţă să minimizăm disconfortul pasagerilor care trec astăzi prin Aeroportul Henri Coandă şi sperăm ca situaţia să revină la normal cât mai repede’, a spus Iordache.

El a reiterat faptul că pasagerii trebuie să se prezinte la aeroport la timp, în cazul în care nu au primit alte informaţii de la compania aeriană cu care urmează să călătorească.

‘Recomandarea noastră rămâne: pasagerii să ţină în primul rând legătura cu compania aeriană şi să vină la aeroport la timp, dacă nu li se spune altfel din partea companiei aeriene, pentru că, într-adevăr, aceste întârzieri se vor rostogoli, se vor propaga şi pe parcursul întregii zile. Vor fi atenuate, însă depinde la ce oră se termină greva. Abia atunci va începe atenuarea acestor întârzieri. În consecinţă, sunt posibile întârzieri şi la cursele de seară. Cel mai important până la urmă este să nu avem anulări, pentru că este mai bine să ajungi mai târziu, în siguranţă, decât să trebuiască să revii într-o altă zi sau să încerci să mergi cu o altă companie sau de pe alt aeroport. Greva afectează toate aeroporturile din România, deci chiar şi această alternativă este destul de dificil de urmat’, a concluzionat directorul de comunicare.

 


Blue Air notează pe pagina proprie de Facebook că deocamdată sunt afectate trei zboruri: Roma – Bucureşti, Hamburg – Bucureşti şi Florenţa – Bucureşti.

‘Din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din România, care intră în vigoare astăzi, începând cu ora 9:00 (ora României), pentru moment sunt afectate trei zboruri: Roma – Bucureşti, Hamburg – Bucureşti şi Florenţa – Bucureşti, ce au restricţii de decolare de peste trei ore. Nu putem previziona dacă aceste restricţii se vor păstra sau reduce, prin urmare rugăm pasagerii Blue Air să se prezinte la aeroport la ora prevăzută pentru decolare’, se spune în mesajul companiei.

Zilnic, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă se înregistrează, în medie, 320 de zboruri.

Citește şi Cum vor zbura avioanele marţi, după ora 9: Romatsa dirijează o treime din curse, dar Eurocontrol stabileşte cine şi când zboară

              Venit de controlor de trafic la Otopeni: 7.300 de euro pe lună net, sporurile ajung la 96% din salariu – surse                    

              Grevă la ROMATSA: Controlorii de trafic de la Otopeni câştigă mai mult decât cei de la Heathrow-Londra, la un trafic aerian de patru ori mai mic.

‘Putem să vă spunem cu certitudine că mâine (marţi, n.r.), începând cu ora 9:00, ora locală, va începe greva generală aşa cum am anunţat-o anterior. În urma discuţiilor cu domnul ministru (ministrul Transporturilor – n. r.) şi cu reprezentanţii atât ai Ministerului Transporturilor, cât şi ai autorităţilor aeronautice din România, există şanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunţat-o pe perioadă nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia în acest moment, exact, că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră şi ceva. Este vorba de un număr mare de documente, de acte care trebuie puse atât în pagină, iar multe din ele aprobate, cum ar fi decizii ale Consiliului de Administraţie care era programat pentru ora 14:00. (…) Există foarte multe aspecte şi puncte pe care trebuie să le discutăm cu Consiliul de Administraţie, vor fi lucruri care necesită destul de mult timp şi nu există nicio posibilitatea ca aceste aspecte să fie rezolvate până la ora 9:00 dimineaţa’, a explicat luni, Gabriel Tudorache, la ieşirea de la negocierile cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cu managementul ROMATSA.

El nu a putut preciza care vor fi zborurile afectate de greva controlorilor de trafic în condiţiile în care decizia este luată de EUROCONTROL.

‘Pentru toţi pasagerii care au bilete în momentul de faţă putem să spunem că există o singură diferenţă faţă de greva de avertisment în conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională. Nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din ROMATSA, nici domnul ministru sau preşedintele României care vor fi zborurile afectate. Decizia se ia de la EUROCONTROL, de la Network manager şi în mod cert astăzi să spună cineva care aeronavă va decola, dacă va decola este imposibil de precizat. Legea prevede că vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus excepţiile pe care ne obligă legea să le asigurăm. Decizia vizavi de acest aspect o iau cei de la Network Manager. În esenţă, pentru pasageri, cred că toate companiile ar trebui să ştie exact dacă decolează din timp. Acesta este motivul pentru care, pe legislaţie internaţională, suntem obligaţi să anunţăm cu minimum 48 de ore înainte tocmai pentru ca toate companiile să ştie în timp util şi să-şi poată anunţa pasagerii despre ce este vorba’, a menţionat sindicalistul.

Pe de altă parte, chiar dacă este posibil ca greva generală de marţi să fie suspendată într-o oră sau două, conflictul colectiv de muncă nu se va închide, întrucât sunt alte 50 de revendicări ale salariaţilor ROMATSA care trebuie discutate.

Ministerul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat luni că va trimite Corpul de control la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate în presă în ultima perioadă.

Potrivit ministrului de resort, ROMATSA nu este în pericol să intre în faliment şi nici nu sunt probleme pe partea de siguranţă aeronautică.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...