Coronavirusul torpilează momentul bun al pieţei rezidenţiale. Vizionările de apartamente au scăzut cu până la jumătate în ultima săptămână

Cererea de pe piața rezidențială pare să fi fost torpilată de coronavirus, în ultima săptămână vizionările de apartamente înregistrate de agenția imobiliară SVN, cea mai mare din România, fiind în scădere cu până la 50%, în funcție de proiect, comparativ cu săptămâna anterioară, deși până acum vizionările SVN înregistrau un plus de 15% în luna martie comparativ cu luna similară din 2019. Și în februarie 2020, nivelul vizionărilor de apartamente a fost același cu cel înregistrat în februarie 2019.
Răzvan Zamfir - Dum, 22 mart. 2020, 20:33
Coronavirusul torpilează momentul bun al pieţei rezidenţiale. Vizionările de apartamente au scăzut cu până la jumătate în ultima săptămână

„Nu cred că perioada imediat următoare va aduce o îmbunătățire din acest punct de vedere”, spune Andrei Sârbu, CEO SVN. 

Concomitent, numărul de tranzacții s-a redus, chiar dacă într-un ritm mai scăzut.

„Se fac tranzacții în continuare, noi înregistrăm tranzacții în toate proiectele noastre. În acest moment, perioada poate fi comparată cu cea de dinaintea Sărbătorilor, când nu se înregistrează un număr semnificativ de tranzacții însă există activitate, în special din partea cumpărătorilor aflați în faze avansate ale procesului de achiziție și care doresc să închidă tranzacțiile aflate în lucru cât mai rapid”, explică Sârbu. 

Perioada următoare va fi cu siguranță una foarte dificilă, atât din punct de vedere social cât și al economiei și implicit pentru piața imobiliară și rezidențială. Nimeni nu poate să știe cu exactitate ce se va întâmpla, existând mai multe scenarii de lucru. 

„Generația noastră și chiar și cea a părinților noștri nu s-a mai confruntat cu o situație de acest gen iar eventualele repercursiuni vor afecta nu doar piața imobiliară, dacă situația curentă se va prelungi pe un termen mediu”, susține CEO-ul SVN.

Piața rezidențială era într-un moment bun

„Fundamental, piața rezidențială se afla într-un moment bun, excluzând factorul exogen reprezentat de răspândirea COVID-19. Tranzacțiile încheiate cu locuințe în primele două luni din 2020 în București și lfov, cea mai mare piață rezidențială din România, au fost mai mari cu 16,63% față de perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale, în timp ce în Cluj, a doua piață rezidențială regională majoră, s-a înregistrat o majorare de 80% în același interval”, explică Sârbu.

Acesta crede că tranzacțiile pe piața rezidențială vor scădea drastic în următoarea perioadă, în principal din cauza dificultăților privind efectuarea de vizionări și ulterior din cauza unui potențial efect de domino cauzat de răsfrângerea activităților în numeroase sectoare economice. Un scenariu care va presupune carantina totală, izolarea la domiciliu, va bloca desigur piața însă aceasta va fi doar unul dintr-o multitudine de efecte negative.

„Noi, echipa SVN, am trecut printr-o criză în perioada imediat de după 2008, când am resuscitat numeroase distressed assets, proiecte rezidențiale (și nu numai) aflate în dificultate, nume cunoscute la nivel de piață. Sperăm ca în perioada imediat următoare să nu asistăm la un scenariu de acest tip, extrem de negativ. Avem cea mai experimentată echipă de vânzări, cu 2.300 de tranzacții în 2019, exclusiv locuințe noi direct de la dezvoltator (primă vânzare) și avem și avantajul de a avea un departament de credite și soluții financiare, departament care va avea ocazia de a face diferența în viitor. Trebuie, de asemenea, să înțelegem că aceasta este și va fi o luptă pe termen mediu și poate chiar lung, nu doar din punct de vedere al gradului actual de evoluție a pandemiei globale, care sperăm cu toții să aibă o evoluție similară cu cea înregistrată în China – deși datele actuale arată că este puțin probabil în anumite regiuni – cât și din punct de vedere al gestionării efectelor economice și sociale”, conchide Andrei Sârbu.

Culmea e că șocul coronavirus a venit într-un moment în care piața rezidențială se mișca rezonabil. În luna februarie 2020, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.571 de imobile, cu 14.340 mai multe față de luna ianuarie 2020. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna februarie a acestui an este cu 8.761 mai mare față de perioada similară a anului trecut, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna februarie 2020, în București – 9.107, Ilfov – 4.881 și Cluj – 3.625. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Vaslui – 289, Sălaj – 221 și Olt – 151. Numărul ipotecilor, la nivel național, în luna februarie 2020, a fost de 28.584, cu 10.175 mai mare față de luna februarie 2019. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București – 9.774, Ilfov – 2.195 și Cluj – 1.731. La polul opus, se află județele Gorj – 56, Harghita – 54 și Covasna – 52.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România, având operaționale și două birouri regionale în Cluj–Napoca şi Braşov. Compania este lider pe segmentul rezidențial, fiind consultantul imobiliar și agentul exclusiv al mai multor proiecte, printre care Aviației Park (Forte Partners), Belvedere Residences (London Partners), Cosmopolis (Opus Land), Soho Unirii (London Partners) sau Tomis Park Constanța (Tomis Park). Compania este și unul dintre principalii jucători pe segmentul de property management. SVN Romania operează și o divizie de brokeraj de credite – SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni (Australia, Caraibe, Coreea de Sud, Canada, Mexic, România, Rusia și Statele Unite ale Americii), în care activează peste 1.600 de  consultanți imobiliari și personal administrativ.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...