Corpul de Control al premierului Cioloş a început un control la Romsilva

Corpul de control al primului-ministru a început o acțiune de control la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 14:07
Corpul de Control al premierului Cioloş a început un control la Romsilva

“Obiectivele controlului sunt: verificarea respectării dispozițiilor legale cu privire la organizarea și funcționarea entității controlate, verificarea respectării dispozițiilor legale și a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuțiilor specifice, precum și alte aspecte relevante pentru acțiunea de control. Perioada supusă controlului este 1 ianuarie 2014 – prezent”, se arată în comunicatul Guvenului.

Controlul are loc în contextul în care Regia a fost acuzată se scumpirea nejustificată a masei lemnoase, ceea ce, în opinia companiilor din sectorul prelucrării lemnului, a condus la un blocaj peaceastă piaţă.

Singura soluţie pentru ridicarea blocajului de pe piaţa lemnului vizează schimbarea regulamentului de punere pe piaţă a masei lemnoase sau emiterea unei noi reglementări, a declarat, joi, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Liber la tăiat fără limită pădurile României. Guvernul Ponta a modificat in extremis Codul Silvic pe placul lui Iohannis

„În opinia mea, soluţia este să se facă o nouă reglementare ori să se modifice, prin ordonanţă de urgenţă, articolul 60 din Codul Silvic şi să nu mai fie aprobat acel regulament prin hotărâre de Guvern. Trebuie să facem din nou un grup de lucru – împreună cu Consiliul Concurenţei, cu Ministerul Mediului – să stabilim şi să ne punem de acord, pentru că fiecare a sesizat unele aspecte legate de piaţa lemnului. Eu zic că asta trebuie să facem, iar Consiliul de Administraţie al Romsilva îşi doreşte acest lucru, pentru că acum suntem în imposibilitatea de a reacţiona. Aşteptăm momentul în care putem lua un alt nivel (al preţurilor – n. r.) de piaţă pe care îl putem da jos, dar acest lucru se poate face o singură dată pe an, conform hotărârii de Guvern, înainte de licitaţia principală care se organizează în noiembrie – decembrie”, a explicat Crăciunescu.

Acesta a precizat că reprezentanţii Ministerul Mediului au solicitat, miercuri, Consiliului de Administraţie să analizeze în continuare toate soluţiile pentru soluţionarea blocajului de pe piaţa lemnului.

„Nu este Romsilva de vină pentru acest blocaj. Regia pune pe piaţă o resursă naturală, proprietate publică a statului, la nişte preţuri pe care le are în baza unei metodologii de calcul şi în baza unei hotărâri de Guvern. Cred că trebuie mai multă comunicare şi cred că acest regulament, când ne-am sesizat, ar fi trebuit modificat prin HG. Ministerul Mediului trebuia să îşi asume şi să meargă cu modificarea în Guvern, lucru pe care noi l-am solicitat, nu am stat nepăsători la ceea ce se întâmplă. Eu pot să vă demonstrez că, şi dacă ne permitea noua HG, tot preţurile pieţei se obţineau în condiţiile în care, la 26 de direcţii silvice, creşterea preţului a fost între 10% şi 20%. Concluzia mea este că piaţa pe undeva acceptă aceste preţuri. Dacă greşesc, vom vedea la final de mandat, când voi spune mai multe lucruri”, a spus Crăciunescu.

Potrivit datelor prezentate de şeful Romsilva, în 2015, a fost recoltat un volum total de 8,97 milioane metri cubi (mc) masă lemnoasă, mai puţin cu 301.100 mc faţă de programului anual, respectiv aproape 9,3 milioane mc. Din volumul total recoltat 6,432 milioane mc (72%) s-a realizat prin contracte de vânzare-cumpărare de masă lemnoasă pe picior, 901.300 mc (10%), prin prestări servicii de exploatare, contractate cu operatori economici atestaţi şi 1,637 milioane mc (18%), prin exploatare în regie proprie.

 

Te-ar mai putea interesa și
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori fiind în judeţele......
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani, a declarat ...
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2021, cu 32,84%, ...