Corupţia prejudiciază economia europeană cu aproape 120 de miliarde de euro pe an

Corupţia "costă" anual aproximativ 120 de miliarde de euro economia Uniunii Europene (UE), potrivit unui raport publicat luni de către Comisia Europeană (CE), care prezintă lista sectoarelor în care situaţia ar putea să fie ameliorată.
Economica.net - lun, 03 feb. 2014, 15:19
Corupţia prejudiciază economia europeană cu aproape 120 de miliarde de euro pe an

„Corupţia subminează încrederea cetăţenilor în instituţiile democratice şi în statul de drept, ea provoacă pagube economiei europene şi privează puterile publice de venituri fiscale de care acestea au o nevoie acută”, a subliniat, citat într-un comunicat, comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Cecilia Malmström.

„Statele membre au făcut mult, în decursul ultimilor ani, în lupta împotriva corupţiei, dar raportul publicat astăzi (luni) arată că aceste eforturi sunt departe de a fi suficiente”, subliniază ea.

Raportul, primul de acest tip, nu stabileşte un clasament al ţărilor europene în domeniul corupţiei, ci relevă principalele lacune observate în lupta împotriva corupţiei la nivel european.

În particular, controalele interne cu privire la procedurile din cadrul administraţiilor publice sunt considerate insuficiente, iar regulile referitoare la conflictele de interese variază de la un stat la altul, la fel ca şi eficienţa prevenţiei şi acţiunilor în instanţe.

Raportul deplânge totodată faptul că majoritatea statelor UE nu dispune de statistici cu caracter global referitoare la infracţiuni de corupţie, ceea ce îngreunează comparaţia şi evaluarea.

El subliniază, de asemenea, asupra faptului că integritatea în viaţa politică rămâne o problemă, în numeroase state membre. De exemplu, nu este o practică curentă ca partidele politice şi corpurile alese să se doteze cu coduri de conduită privind corupţia, iar cele existente nu au, adesea, efecte reale. Lacune importante subzistă în special în domeniul finanţării partidelor politice.

De asemenea, sectorul pieţelor publice este deosebit de expus corupţiei, se notează în raport.

Capitolul referitor la Franţa insistă în special asupra acestui ultim punct, dar şi asupra riscurilor privind corupţia în tranzacţii comerciale internaţionale.

Comisia publică, în paralel, un sondaj Eurobarometru, care arată că 76% dintre europeni cred că fenomenul corupţiei este foarte răspândit. În total, 8% dintre respondenţi afirmă că au fost implicaţi sau martori ai unui act de corupţie în ultimul an. În Franţa, 68% dintre persoanele intervievate apreciază că fenomenul corupţiei este foarte răspândit, iar 25% afirmă că s-au confruntat cu el în decursul ultimului an.

Raportul poate să fie consultat pe site-ul http://ec.europa.eu/anti-corruption-report.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...