Programul de guvernare 2020 – 2024: creşte contribuţia la Pilonul II şi se majorează alocaţiile copiilor

Creşterea contribuţiei către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75% cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în anul 2024 e una dintre măsurile anunţate de coaliţia formată din PNL, alianţa USR - PLUS şi UDMR, în programul de guvernul 2020 - 2024. Alocaţiile copiilor vor fi majorate conform calendarului stabilit la nivel legislativ în anul 2020: cu 20% la 1 ianuarie 2021 şi cu 20% la 1 iulie 2021. Guvernul promite măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulți copii şi facilităţi fiscale pentru amenajarea de creșe în incinta clădirilor de birouri, se arată în programul de guvernare obţinut de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 23 dec. 2020, 07:42
Programul de guvernare 2020 - 2024: creşte contribuţia la Pilonul II şi se majorează alocaţiile copiilor

Economica.net a obţinut programul de guvernare al coaliţiei formate din PNL, alianţa USR – PLUS şi UDMR.

Care sunt cele mai importante planuri ale noului guvern pentru salariaţi, pensionari şi copii:

Salarii – promisiunile noului guvern

Va fi implementat un mecanism obiectiv de stabilire a salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Guvernul va elabora un proiect de lege despre principiile de stabilire a salariului minim brut pe țară garantat în plată, luând în calcul: productivitatea muncii, indicele inflației și un coeficient de corecție în funcție de dinamica creșterii economice, negociat cu partenerii sociali;
Guvernul va analiza oportunitatea și forma revizuirii actualului nivel de impozitare a muncii în România.

Impozitare salariilor mici

Elaborarea unui studiu de impact în 2021 privind posibile facilitați fiscale în scopul reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contribuţiilor şi a impozitelor pe echivalentul salariului minim, şi, începând cu anul 2022, pilotarea pentru doi ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat în urma studiului de impact.
Decizia privind prelungirea şi/sau generalizarea măsurii se va lua în funcție de rezultatele înregistrate în urma pilotării la doi ani de la intrarea în vigoare, în condițiile unui deficit sub 3% sau doi ani de creștere economică peste potenţial, scrie în programul de guvernare pentru perioada 2020-2024.

Înregistrarea tuturor salariaților din România (indiferent de forma contractuală) într-un sistem unic de evidență.

Guvernul susţine că va evalua obiectiv criteriile care stau la baza salarizării în sistemul public. De asemenea, este nevoie de o evaluare a justeței cu care coordonarea de proiecte cu fonduri externe nerambursabile în administrația publică se reflectă în salarizarea întregului personal implicat direct, indirect în desfășurarea activităților, respectiv în îndeplinirea sarcinilor uzuale de serviciu pentru care funcționarii sunt remunerați din fonduri naționale, se arată în programul de guvernare.

Măsuri pentru salariaţii care au copii

Flexibilizarea acordării celor 730 de zile de concediu de creștere a copilului pentru ambii părinți pe o perioadă mai mare de timp, păstrând sistemul prezent ca un drept la latitudinea angajatului și introducând și mecanisme flexibile în acord cu angajatorul, urmărind modelul suedez, fără creșterea impactului bugetar, anunţă coaliţia în programul de guvernare obţinut de Economica.net.

Introducerea și încurajarea formelor flexibile de muncă.

Aplicarea unor măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulți copii, ca măsură activă de încurajare a creșterii natalității, cu punctaje diferențiate în funcție de numărul de copii și în accesul la programe de creditare de locuire pentru achiziționarea unor noi locuințe sau renovarea și extinderea celor existente; această măsură trebuie corelată cu o activă implicare a autorităților locale în dezvoltarea infrastructurii necesare pentru îngrijirea copiilor, astfel încât părinții să fie încurajați să revină la muncă, spune Executivul.

Sprijinarea autorităților locale din marile aglomerări urbane pentru amenajarea de creșe în incinta clădirilor de birouri, ca o măsură activă de stimulare a reîntoarcerii la serviciu înainte de expirarea perioadei de 2 ani, și implicit, de creștere a natalității.

Introducerea unui sistem de plată sub forma unor vouchere ca sistem de plată pentru muncă, nonbirocratic, pentru zilieri și lucrători casnici, precum și pentru îngrijirea la domiciliu și bone.

În zonele cu o pondere semnificativă a unei minorități naționale se vor organiza cursurile de calificare și recalificare pentru persoanele aparținând acestor minorități și în limba lor maternă, facilitând în acest fel însușirea mai ușoară de competențe specifice necesare pentru integrarea pe piața forței de muncă.

Pensii

Stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creșterii anuale a punctului de pensie;

Noul Executiv spune că va majora anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației şi cel puţin 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie, potrivit programului de guvernare 2020 – 2024.

Creșterea contribuției către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75% cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024;

Dezvoltarea sistemului de pensii private prin:

• Completarea cadrului legislativ care vizează regimul fiscal aplicabil fondurilor de pensii ocupaționale, administratorilor acestora, participanților la fonduri și angajatorilor;
• Susținerea adoptării cadrului legal necesar introducerii produselor paneuropene de pensii ca nou vehicul de economisire pentru investiții europene și finanțare durabilă;
• Promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private)
• Flexibilizarea și dezvoltarea legislației de pensii facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.

Va fi reevaluată legislația în domeniul pensiilor de invaliditate pentru a permite corelarea cu activități ocazionale intelectuale și artistice fără a pune în pericol pierderea acesteia.

Alocaţii

Implementarea etapelor de creștere a alocațiilor pentru copii, așa cum au fost stabilite la nivel legislativ în anul 2020 (cu 20% la 1 ianuarie 2021, cu 20% la 1 iulie 2021, cu 20% la 1 ianuarie 2022, cu 20% la 1 iulie 2022), promite coaliţia în programul de guvernare obţinut de Economica.net;

Stabilirea unui mecanism obiectiv de creștere anuală a alocațiilor pentru copii şi a indicelui social de referinţă, mai scrie în programul de guvernare 2020 – 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste un miliard de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste un miliard de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,06 miliarde de lei la capitalizare, 0,53%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 360,5%, în comparaţie cu......
USR acuză Guvernul că a inventat taxa pe soare și solicită refacerea OUG pentru energia din surse regenarabile
USR acuză Guvernul că a inventat taxa pe soare și solicită refacerea OUG pentru energia din surse regenarabile
Uniunea Salvaţi România solicită guvernanţilor stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de ...
Încrederea mediului de afaceri din Bulgaria a crescut cu 3,5% în noiembrie
Încrederea mediului de afaceri din Bulgaria a crescut cu 3,5% în noiembrie
Indicatorul de încredere a mediului de afaceri din Bulgaria a înregistrat în luna noiembrie o creştere de 3,5% comparativ ...
Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de UE – ministrul de Externe ungar
Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de UE – ministrul de Externe ungar
Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrol, a anunţat sâmbătă ministrul ungar al Afacerilor ...