1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Creşterea economiei Elveţiei a depăşit estimările analiştilor, în T3

Avansul economiei Elveţiei a depăşit estimările în trimestrul trei din 2014, depăşind statul vecin Germania, datorită majorării cheltuielilor de consum, transmit Bloomberg şi Reuters.

03 dec, 2014 | Agerpres

În perioada iulie-septembrie 2014, PIB-ul Elveţiei a urcat cu 0,6%, după un avans de 0,3% în precedentele trei luni, au anunţat miercuri autorităţile de la Berna. Analiştii se aşteptau la o creştere de 0,3% a economiei Elveţiei în trimestrul trei din 2014, scrie Agerpres.

'Situaţia economiei Elveţiei arată bine în continuare, iar piaţa forţei de muncă este foarte robustă. Creşterea salariilor ar trebui să sprijine în continuare majorarea cheltuielilor de consum', a apreciat analistul Christian Lips, de la Norddeutsche Landesbank.

Consumul gospodăriilor elveţiene a crescut cu 0,6% în trimestrul trei din 2014, investiţiile în construcţii au urcat cu 0,8%, iar cheltuielile publice au înregistrat un avans de 0,9%. Exporturile s-au majorat cu 2,8%, în special în sectorul farmaceutic şi chimic.

Banca Centrală a Elveţiei (SNB) se aşteaptă la o creştere a economiei 'uşor sub' 1,5% în 2014, faţă de un avans de 2% estimat în septembrie, din cauza problemelor din zona euro şi din statele emergente.

Banca Centrală a Elveţiei a impus un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, în septembrie 2011, pentru a preveni intrarea în recesiune şi deflaţia.

Pe fondul creşterii îngrijorărilor faţă de criza din zona euro, investitorii s-au îndreptat spre francul elveţian, considerat în mod tradiţional o valută sigură, însă un franc supraevaluat afectează competitivitatea industriei şi exporturilor elveţiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoită să intervină în 2011.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO