Creşterea penalităţilor pentru obligaţii fiscale nedeclarate duce la corupţie şi falimente

Majorarea penalităţilor pentru obligaţiile fiscale nedeclarate, stabilite de organele de inspecţie fiscală, va avea efecte negative majore asupra mediului de afaceri, prin creşterea corupţiei în rândul funcţionarilor de la Fisc şi falimentul firmelor, potrivit Consiliului pentru IMM-uri.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 15:11
Creşterea penalităţilor pentru obligaţii fiscale nedeclarate duce la corupţie şi falimente

„Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii nu îşi poate exprima susţinerea pentru unele măsuri cuprinse în proiectul de modificare a Codului de Procedură Fiscală, care vor avea efecte negative majore, respectiv pentru creşterea penalităţilor, prin instituirea pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, a unei sancţiuni cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. Aplicarea penalităţii nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere, fiind suplimentară faţă de acestea”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii menţionează că penalitatea va reprezenta venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală stabilită de organele de inspecţie fiscală, astfel că penalitatea reprezintă creanţă fiscală accesorie şi are regimul juridic al acesteia.

„Măsura va avea efecte negative majore asupra mediului de afaceri şi va determina subiectivismul, arbitrariul funcţionarilor şi cresterea corupţiei. Se instituie penalităţi excesive, cumulate, iar pentru aplicarea penalităţilor nu există criterii care să elimine arbitrariul şi subiectivismul funcţionarilor cu atribuţii de control fiscal, ceea ce în contextul creşterii cu 25% a cuantumului penalităţilor va favoriza în mod evident cresterea corupţiei. Menţinerea penalităţilor foarte ridicate, în contextul crizei economice şi al plăţilor întârziate, mai ales în contractele de achiziţie publică, va genera falimentul multor agenţi economici”, adaugă sursa citată.

Micii întreprinzători apreciază că lipsa unor măsuri complementare celor sancţionatorii nu va asigura realizarea scopului măsurii.

Un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice prevede penalităţi suplimentare de 30% din principal pentru obligaţiile fiscale nedeclarate şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, sancţiune care se adaugă dobânzilor şi penalităţilor aplicate în prezent pentru întârzierile la plată.

Dintr-un calcul simplu, pentru obligaţii fiscale mai vechi de 60 de zile, suma datorată bugetului ar fi cu aproape 50% mai mare decât datoria iniţială.

Prevederile nu sunt aplicabile în cazul soluţionării cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată cu control anticipat.

Noua penalitate se va reduce la jumătate în cazul obligaţiilor fiscale principale stabilite de organele de inspecţie fiscală care sunt stinse până la data de 5 sau 20 ale lunii următoare, în funcţie de momentul emiterii deciziei.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...