Criminalitatea cu criptomonede, la un nivel record de peste 20 de miliarde de dolari, în 2022

Activităţile ilegale cu criptomonede au atins anul trecut un nivel record, în funcţie de valoare, la 20,6 miliarde de dolari în monede digitale, în creştere cu 13,8% față de cei 18,1 miliarde de dolari din 2021. Ultimii doi ani au cunoscut o creștere accelerată a tranzacțiilor ilicite. În 2020, sumele trimise către adrese ilicite au fost în sumă de ”doar” 8,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al firmei de analiză blockchain Chainalysis.
Lidia Neagu - sâm, 18 mart. 2023, 11:04
Criminalitatea cu criptomonede, la un nivel record de peste 20 de miliarde de dolari, în 2022

Anul 2022 a fost cel mai tumultuos an pentru piața criptomonedelor, pe măsură ce apetitul pentru risc al investitorilor s-a diminuat și diverse firme de tranzacționare cripto precum FTX, Ronin, Celsius, Three Arrows Capital, au înregistrat pierderi semnificative.

Adresele ilicite sunt definite ca portofele legate de activităţi criminale, cum ar fi ransomware, scheme Ponzi şi escrocherii.

”Trebuie să subliniem că aceasta este o estimare a limitei inferioare – măsura noastră a volumului de tranzacții ilicite va crește cu siguranță în timp, pe măsură ce identificăm noi adrese asociate cu activitatea ilicită și trebuie să ținem cont de faptul că această cifră nu include veniturile provenite din activități non- crypto (cum ar fi, traficul de droguri convențional care implică criptomoneda ca mod de plată)”, notează autorii studiului.

De exemplu, raportul inițial pentru anul 2021 anunță o sumă de 14 miliarde de dolari în activități ilicite în 2021. Iar cu ocazia publicării raportului pentru anul 2022, această sumă a fost revizuită în creștere la 18 miliarde de dolari, în principal datorită descoperirii de noi escrocherii criptografice.

De asemenea, merită să reținem că 43% din volumul de tranzacții ilicite din 2022 a provenit din activitatea asociate cu entități sancționate, într-un an în care Departamentul Trezoreriei SUA (OFAC) a lansat unele dintre cele mai ambițioase și greu de aplicat sancțiuni criptografice de până acum. Spre exemplu, fondurile primite de bursa rusă Garantex , care a fost sancționată de Departamentul de Trezorerie al SUA în luna aprilie a anului trecut, au constituit „o mare parte din volumul de acțiuni ilicite ale anului 2022”.

Volumul tranzacțiilor a scăzut în toate celelalte categorii mai convenționale de infracțiuni legate de criptomonede, cu excepția furtului de fonduri, care a crescut cu 7% de la an la an. Scăderea pieței poate fi unul dintre motivele acestei situații.

”Am constatat în trecut că escrocheriile cu criptomonede, de exemplu, încasează mai puțin venituri în timpul perioadelor de scădere a burselor, probabil pentru că utilizatorii sunt mai pesimiști și mai puțin predispuși să creadă un promisiunile de randament ridicat ale escrocheriei în perioadele în care prețurile activelor sunt în scădere. În general, mai puțini bani în cripto în general tind să se coreleze cu mai puțini bani asociați cu infracțiunile cripto. În general, ponderea activităților ilicite din volumul total al tranzacțiilor cripto a crescut pentru prima dată dată din 2019, de la 0,12 % în 2021 la 0,24 % în 2022”, se mai arată în raport.

Sancțiuni

Agenții precum Oficiul pentru controlul activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA și echivalentele sale din alte țări pun în aplicare sancțiuni prin vizarea unor țări, regimuri, persoane și entități care sunt considerate amenințări la adresa securității naționale și a politicii externe. În mod tradițional, punerea în aplicare a sancțiunilor se bazează pe cooperarea instituțiilor financiare principale, dar unii actori răi au apelat la criptomonede pentru a ocoli acești intermediari terți, oferind politicienilor și organismelor de sancționare noi provocări cu care să se confrunte. Cu toate acestea, transparența inerentă a criptomonedelor, împreună cu disponibilitatea serviciilor de criptomonede conforme – în special, numeroasele burse centralizate care funcționează ca legătură între cripto și fiat – au demonstrat că aplicarea sancțiunilor este posibilă în lumea cripto.

OFAC a sancționat o combinație relativ uniformă de persoane și diferite tipuri de entități în 2022, citând activități precum criminalitatea cibernetică (inclusiv ransomware), traficul de droguri, spălarea de bani și în cazul Task Force Rusich, participarea la invazia Rusiei în Ucraina. Din nou, această diversitate de entități reprezintă o schimbare uriașă în comparație cu activitatea OFAC de dinainte de 2021, care era toată împotriva persoanelor fizice și, la nivel de blockchain, cuprindeau doar un număr relativ mic de portofele personale.

În 2022 au avut loc unele dintre cele mai mari demascări de servicii de criptomonede de până acum ale OFAC. Trei în special sunt notabile nu doar datorită mărimii lor, ci și prin modul în care fiecare evidențiază provocări unice în punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva diferitelor tipuri de entități cripto: piața darknet Hydra, Tornado Cash și bursa de criptomonede Garantex, cu sediul în Rusia.

Statele Unite au impus sancțiuni asupra proiectului Tornado Cash, serviciul de criptomonede fiind renumit pentru numărul de fonduri furate și preferat de către hackerii care își depozitau activele de miliarde de dolari obținute ilegal din atacuri cibernetice.

Evenimentele din acest an au evidențiat faptul că, deși tehnologia blockchain este în mod inerent transparentă, se poate spune că industria are loc de îmbunătățit în această privință, mai notează sursă citată.

Te-ar mai putea interesa și
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiele liniei 41 nu au circulat timp de mai mult de o oră, în această dimineață, din cauza unui blocaj survenit în zona Podului Ciurel. S-au pus în mișcare autobuze pe traseu spre Piața......
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, ocazie cu care va fi primit la Palatul Cotroceni ...
Scumpire a carburanților, azi. Care sunt prețurile
Scumpire a carburanților, azi. Care sunt prețurile
Petrom, liderul pieței de disrtibuție a carburanților a scumpit azi doar benzina, după ce acum două zile ieftinise motorina. ...
Maxus T90 EV, primul pick-up 100% electric comercializat pe piața europeană
Maxus T90 EV, primul pick-up 100% electric comercializat pe piața europeană
Un prim pick-up 100% electric a ajuns pe piața din Europa. Dar nu aparține unui producător european, american sau japonez. ...