Cristian Buşu, preşedintele CA Electrica: Negociem trei achiziţii în străinătate, speram să le finalizăm în 2018

Electrica SA, una dintre cele mai mari companii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, negociază achiziţia a trei firme de distribuţie în afara ţarii, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Electrica, Cristian Buşu,într-o discuţie cu reporterul ECONOMICA.NET. Două sunt în Bulgaria şi Republica Moldova.
Mihai Nicuţ - Dum, 17 dec. 2017, 22:01
Cristian Buşu, preşedintele CA Electrica: Negociem trei achiziţii în străinătate, speram să le finalizăm în 2018

„La nivel de Electrica, analizăm atât piața internă, cât și cea externă pentru fuziuni și achiziții. Ne uităm cu interes la piețe din UE sau din afara UE”, a spus Buşu.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Electrica SA negociează în acest moment trei astfel de achiziţii în străinătate, pe partea de distribuţie, dar compania este interesată şi de achiziţia de producători de energie electrică.

„Avem trei asemenea negocieri în sectorul de distribuție. Generarea este un subiect separat și cred ca este timpul ca Electrica să se orienteze și către acest sector. Aici sunt două aspecte. Pe de o parte, pentru a ne acoperi necesarul de certificate verzi, ne putem uita și la capacități din sectorul de energie regenerabilă, dar pe de altă parte, nu excludem alte tipuri de producție și facem un studiu să vedem care tehnologie este cea mai potrivită pentru noi. În felul acesta, am putea să facem și echilibrarea. Vrem să cumpărăm ceva care deja produce. Deocamdată facem o analiză de preț, având ca etalon tranzacțiile anterioare făcute pe această piață, urmând să luăm și o decizie referitoare la o potențială achiziție”, a spus Buşu.

Referitor la momentul finalizării acestor tranzacţii, preşedintele CA Electrica s-a mărginit să spună că „anul viitor vom ști cu siguranță dacă rezultatul acestor negocieri este unul favorabil sau nu”.

Două dintre aceste negocieri se poartă pentru preluarea reţelei de distribuţie deţinută de firma CEZ în Bulgaria, scoasă la vânzare, şi reţeaua de distribuţie deţinută de spaniolii de la Union Fenosa în Republica Moldova, intenţii mai vechi ale Electrica. Fără a nega interesul companiei pentru acestea Buşu nu a putut da detali idespre aceste tranzacţii, motivând că negocierile au clauze de confidenţialitate.

Spaniolii de la Gas Natural Fenosa, care deţin în Moldova Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, au circa 800.000 de clienţi în Moldova şi distribuie 70% din toată energia consumată de Republica Moldova.
În ceea ce priveşte CEZ, cel mai mare producător de energie din statele foste comuniste din Uniunea Europeană, îşi vinde toate activele din Bulgaria şi estimează finalizarea tranzacţiei în următoarele luni. CEZ, a acceptat luna trecută să-şi vândă termocentrala aflată în conservare la Varna firmei Sigda şi caută cumpărător şi pentru reţeaua sa de distribuţie din Bulgaria. Anul trecut, CEZ a distribuit 9,3TWh de energie în Bulgaria, comparativ cu cei 6,3 TWh distribute în România.

Conform băncii cehe Komercni Banka AS, citată de Reuters, grupul ceh de utilităţi nu va obţine mai mult de nouă miliarde de coroane (418 milioane de dolari) pentru toate activele din Bulgaria, mult mai puţin decât a plătit în 2004, aproximativ 17,5 miliarde de coroane.

În 2016, Grupul Electrica a distribuit 40% din energia electrică la nivel naţional şi a furnizat energie către 3,6 milioane de consumatori.  Potrivit propriilor estimări, ste lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România. Compania oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice, dintre cele opt ale României: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.

Informaţia referitoare la achiziţiile externe a fost extrasă dintr-un interviu amplu cu Cristian Buşu, pe care îl puteţi citi integral mâine.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...