Criza din Ucraina: Biden anunţă sancţiuni împotriva Rusiei şi trimiterea de soldaţi în statele baltice

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat marţi sancţiuni împotriva Rusiei şi transferul de soldaţi americani în statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, ca răspuns la ''începutul invaziei ruseşti în Ucraina'', relatează EFE.
AGERPRES - mie, 23 feb. 2022, 08:49
Criza din Ucraina: Biden anunţă sancţiuni împotriva Rusiei şi trimiterea de soldaţi în statele baltice

Alăturându-se măsurilor luate de aliaţii din Uniunea Europeană, Biden a prezentat, într-un discurs la Casa Albă, ”prima serie de sancţiuni pentru a impune costuri Rusiei şi a răspunde acţiunilor sale”.

”Aplicăm sancţiuni cuprinzătoare de blocare a celor două instituţii financiare principale ale Rusiei, VEB (una dintre cele mai mari bănci de investiţii şi dezvoltare) şi banca sa militară”, a declarat preşedintele american, referindu-se la Promsviazbank, potrivit Reuters.

De asemenea, SUA vor aplica „sancţiuni cuprinzătoare asupra datoriei suverane ruseşti”. ”Acest lucru înseamnă că am tăiat accesul guvernului rus la finanţarea occidentală”, a spus Biden.

În acest context, el a explicat că Rusia nu va mai putea să obţină fonduri din Occident sau să-şi tranzacţioneze noile datorii pe pieţele aliaţilor SUA.

În plus, Biden a subliniat că, începând de miercuri, ţara sa va impune sancţiuni împotriva elitelor ruse şi a familiilor acestora, întrucât, a dat el asigurări, acestea fac parte din ”jocurile corupte ale Kremlinului”, şi nu a exclus să extindă această pedeapsă dacă Rusia ”îşi continuă agresiunea împotriva Ucrainei”.

Cu toate acestea, Biden nu a menţionat anumite măsuri care erau aşteptate, cum ar fi controlul exporturilor sau excluderea Rusiei din sistemul internaţional Swift, esenţial pentru schimburile bancare internaţionale, remarcă AFP.

Pe frontul militar, preşedintele american a autorizat marţi transferul de soldaţi şi echipamente militare americane, care se află deja în baze europene, către ţările baltice, dar fără a preciza numărul acestora.

”Vreau să fie clar, acestea sunt măsuri pur defensive din partea noastră, nu avem nicio intenţie de a lupta împotriva Rusiei”, a declarat Biden, care a subliniat că SUA şi aliaţii lor vor apăra „fiecare centimetru de teritoriu NATO” în cazul unei agresiuni.

În ultimele luni, SUA s-au coordonat cu partenerii NATO şi europeni pentru a-şi pregăti răspunsul faţă de Rusia, a spus el.

Parlamentul rus a oficializat marţi recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat desfăşurarea de trupe ruseşti în Donbas, la mai puţin de 24 de ore după ce preşedintele Vladimir Putin a făcut acest lucru.

”Cine, în numele lui Dumnezeu, crede că Putin are dreptul să proclame noi ţări pe un teritoriu care aparţine unei ţări vecine? Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi necesită un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale”, a conchis Biden.

Te-ar mai putea interesa și
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru anul 2023
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru ...
Teilor Holding S.A., grupul de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN, Invest Intermed Gold, companie care comercializează......
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente de gaming din ecosistemul Legion
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Lenovo lansează, în România, prima țară din Europa, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Aproape 11.500 de porci de la o fermă din satul Negreni, din oraşul Scorniceşti, vor fi eliminaţi după ce în exploataţia ...
Digi caută un nou aliat pentru a-și lansa rețeaua mobilă în Spania. Compania negociază cu cel mai mare operator european de turnuri și infrastructură de telecomunicații
Digi caută un nou aliat pentru a-și lansa rețeaua mobilă în Spania. Compania negociază cu cel mai mare operator european ...
O mare incertitudine după fuziunea dintre Orange și MasMóvil (MasOrange) este ce va face Digi Spania cu spectrul radio ...