Cum arată viitorul: Securitatea cibernetică, o prioritate. Cloud, analytics, AI şi omul între roboţi

Securitatea informatică şi congestionarea traficului de date reprezintă azi principalele bariere în calea adoptării de tehnologii noi, precum cele din sfera Internet of Things. Mike Koons, vicepreşedinte world wide systems engineering în cadrul Cisco Systems, a vorbit, miercuri, în cadrul conferinţei de specialitate Cisco Connect de la Bucureşti, despre tendinţele de azi în tehnologie.
Economica.net - mie, 19 oct. 2016, 21:03
Cum arată viitorul: Securitatea cibernetică, o prioritate. Cloud, analytics, AI şi omul între roboţi

„Lucrez de 30 de ani în industria IT şi telecomunicaţii şi nu am văzut niciodată schimbare într-un ritm atât de alert ca acum. Apar idei noi tot timpul, iar impactul lor este foarte mare. Lucruri despre care acum cinci ani abia începeam să vorbim sunt folosite astăzi la scară largă”, a spus Koons.

Cisco Systems este una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, care dezvoltă soluţii IT pentru companii, specializată în echipamente de reţea. Compania a fost fondată în 1984 în California şi a avut în anul fiscal 2015-2016 venituri de peste 49 miliarde de dolari.

Astăzi, siguranţa datelor trebuie să stea la baza oricărui proiect în domeniul tehnologiei conectate la internet, crede Koons. Orice produs trebuie gândit având la bază securitatea, alături de data anlytics, network analytics, machine learning şi mobilitate, piloni care stau la baza modului în care abordăm şi înţelegem azi tehnologia.

„Securitatea este abordată foarte diferit acum faţă de în urmă cu zece ani. Am văzut un citat, ceva spus, cred, de un director de la FBI, care afirma că sunt două feluri de actori: cei care au fost atacaţi de hackeri şi cei care vor fi atacaţi de hackeri. Eu sunt de altă părere: eu cred că sunt două feluri de clienţi – cei care au fost atacaţi de hackeri şi cei care încă nu au aflat că au fost atacaţi. La Cisco avem sute de oameni care evaluează ceea ce se întâmplă în reţeaua noastră, care monitorizează permanent statisticile de reţea, şi vedem atacuri nu zilnic, nu în fiecare oră, ci în fiecare secundă. Azi, securitatea datelor este îmbrăţişată tot mai mult şi stă la baza a tot ce ceea facem”, a arătat Koons.

„Vedem o preocupare deosebită pentru securitatea cibernetică. Securitatea va fi un motor pentru business-urile de tehnologie din România. Dar şi o preocupare crescută pentru a cunoaşte ceea ce se întâmplă în data center sau în reţea, pentru a lua decizii informate, bazate pe date concrete”, a afirmat Dorin Pena, directorul general al Cisco România.

Apărarea de hackeri are însă şi o componentă umană, deoarece activitatea unui hacker nu se referă doar la tehnologie. „Ceea ce face un hacker are o parte tehnică şi o parte socială, îi spunem social engineering. Pentru partea tehnică există tehnologie – antimalware, soluţii pentru paza email-ului, pentru web. Pentru partea socială, vrem să educăm oamenii, clienţii, angajaţii noştri”, a expicat Koons, care crede vor apărea în continuare inovaţii atât în ceea ce priveşte tehnologia, cât şi în privinţa modului în care interacţionăm social cu ea pentru a rezolva aceste probleme.

Cisco, lider global în domeniul tehnologiei și al inovației, a organizat, la Bucureşti, cea de-a patra ediție a conferinţei Cisco Connect, desfășurată în acest an sub sloganul „On the edge of now”. Evenimentul a reunit peste 1.000 de participanți, 20 de expozanți și 25 de demonstraţii pregătite de Cisco și partenerii săi.

Dacă în 1987 erau conectate 10.000 de dispozitive, până în 2020 vor fi conectate la internet peste 50 de miliarde de dispozitive, potrivit estimărilor prezentate de Cisco. Peste 50% din joburile actuale ar putea fi afectate de automatizare, iar mai mult de 60% din copiii care încep acum școlile primare vor avea meserii care azi nu există. Munca nu se va mai desfășura dintr-un birou fix, cu program fix, iar amenințările vor crește în volum și sofisticare.

„Până în 2019, 86% din date vor fi procesate de centre de date în cloud și doar 14% de centrele de date tradiționale. Avem astfel nevoie de o rețea care oferă predictibilitate și control, prin vizibilitate. Securitatea va deveni un motor de creștere pentru dezvoltarea business-urilor din România. Putem folosi tehnologia pentru a fi un pilon pentru dezvoltarea digitală”, a mai spus Dorin Pena.

În prima linie se află retailul şi băncile. „Digitalizarea va afecta industrii diverse, iar retail-ul și industria financiară se află în fruntea acestei liste. Vorbim despre mobilitate, cloud și, mai nou, despre inteligența artificială”, observă Koons.

El a abordat şi temuta problemă a impactului automatizării asupra locurulor de muncă, însă nu crede că este atât de alarmantă. „Automatizarea are deja de multă vreme un impact asupra forţei de muncă. Există însă şi automatizare în sprijinul angajaţilor: le uşurează munca, nu îi înlocuieşte. Cred că atunci când vorbim despre impactul automatizării asupra forţei de muncă avem de-a face mai degrabă cu o tranziţie, cu o evoluţie a forţei de muncă, care preia mereu alte roluri. Apar noi job-uri (în sensul de «meserii» noi – n.r.) într-un ritm fără precedent”, crede vicepreşedintele Cisco Systems.

În loc de concluzie la cele spuse de cei de la Cisco, putem aduce în discuţie direcţia în care se îndreaptă Silicon Valley azi. Dacă în urmă cu câţiva ani vorbeam de revoluţia mobilă şi social media ca inovaţii care schimbă lumea, azi vorbim de machine learning şi deep learning, concepte şi tehnologii care, odată dezlănţuite cu ajutorul reţelelor wireless de mare viteză cu latenţă scăzută, vor schimba din nou, total, felul în care tehnologia asistă omul în viaţa de zi cu zi.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...