Cum au descoperit Slovacia şi Ungaria dacă produsele din magazinele lor sunt mai proaste decât cele vândute în Europa de Vest

Slovacia şi Ungaria au prezentat la Bruxelles modul în care au desfăşurat anchetele din care a reieşit că jumătate dintre produsele consumate de cetăţenii lor sunt de o calitate mai slabă faţă de aceleaşi produse comercializate pe rafturile magazinelor din Vestul Europei. În România, Ministerul Agriculturii păstrează metoda de analiză la secret.
Alina Stanciu - mie, 29 mart. 2017, 21:03
Cum au descoperit Slovacia şi Ungaria dacă produsele din magazinele lor sunt mai proaste decât cele vândute în Europa de Vest

Ungaria şi Slovacia au prezentat în cadrul ultimei întâlniri a Consiliului Agricultură și Pescuit care funcţionează sub egida Consiliului UE concluziile studiilor efectuate pentru a da un verdit cu privire la posibilul dublu standard de calitate a produselor comercializate în Europa de vest faţă de cele din centrul şi Estul Europei. „În ultimii ani, urmare a liberului schimb de produse, temerile cu privire la aşa-zisul dublu standard de calitate a produselor comercializate sub acelaşi nume şi cu acelaşi tip de etichetă au crescut. Aceste produse sunt vândute în diverse state UE de cele mai multe ori de acelaşi producător. Urmare a unui număr tot mai mare de întrebări pe această temă venite din partea consumatorilor, mai multe state membre, printre care Slovacia şi Ungaria, au făcut teste şi evaluări ale produselor comercializate sub acelaşi nume, cu aceeaşi etichetă şi în aceleaşi ambalaje”, explică autorităţile celor două state în documentul prezentat în cadrul dezbaterilor Consiliului Africultură şi Pescuit.

Cum au făcut slovacii 

În cazul Slovaciei, analizele comparative s-au efectuat pe 22 de produse din diferite categorii (şase produse lactate, cinci tipuri de produse din carne, două produse din peşte, două tipuri de ciocolată, un produs de patiserie, două băuturi răcoritoare, o cafea, un amestec de condimente, un condiment şi un brand de ceai) respectându-se „principiul obiectivităţii”, după cum au afirmat autorităţile slovene. Astfel, au fost comparate produse identice aparţinînd aceluiaşi brand şi având aceeaşi etichetă. Produsele testate au fost supuse unor teste senzoriale în cadrul cărora au fost evaluate culoarea, consistenţa, mirosul, gustul şi aspectul general.

Produsele selectate au fost, de asemenea, supuse unor analize de laborator. Spre exemplu, s-a analizat conţinutul de carne din produsele din carne, conţinutul de grăsimi şi proteine din lactate, conţinutul de cacao din ciocolată, proporţia de solide din greutatea totală a anumitor categorii (cantitatea de brânză din cutia de brânză în zer, cantitatea de ceai din cutie etc), prezenţa aditivilor alimentari (conservanţi, îndulcitori, coloranţi). Nu în ultimul rând, analizele au vizat şi diverse criterii ce ţin de siguranţa alimentară. Toate analizele au fost realizate în laboratoare acreditate  ISO/IEC 17 025.

Concluziile slovacilor – la lactate au apărut cele mai mari diferenţe

În urma analizelor efectuate, concluzia instituţiilor din Slovacia a fost că există „diferenţe majore” în cazul a patru produse lactate, două tipuri de băuturi răcoritoare, un produs din peşte, un condiment, un desert şi un tip de ceai. Altfel spus, din 22 de produse analizate , 10 erau diferite în magazinele din Slovacia faţă de cele din alte state europene vestice, care nu au fost menţionate în document.

” Diferenţele vizau compoziția, cum ar fi substituirea grăsimilor animale cu grăsimi de origine vegetală, utilizarea materialelor cu un procent mai mic de grăsimi, conținutul de carne mai mic, adaos de îndulcitori în loc de zahăr, înlocuirea  fructelor din compoziţie cu arome de fructe şi coloranţi; calitatea componentelor ca de exemplu dimensiunea frunzelor (de ceai n.red); greutatea părții solide; conținutul componentei solide din marinată, dar şi culoarea, gustul şi calitatea ambalajelor”, se arată în documentul prezentat de Slovacia şi Ungaria.

Ce s-a întâmplat în Ungaria

Potrivit documentului citat şi Ungaria a procedat într-un mod similar pentru a depista dacă produsele din magazinele ungureşti sunt identice cu cele din Vestul Europei, iar concluziile au fost similare cu cele din Slovacia. „Nu au fost depistate probleme de siguranța alimentară, dar există diferenţe de calitate. În plus faţă de concluziile autorităţilor din Slovacia, în Ungaria s-au descoperit produse realizate cu ingrediente de mai slabă calitate, în general mai ieftine”, se mai arată în documentul prezentat la Bruxelles.

„Rezultatele analizelor de mai sus arată că fenomenul privind dublul standard de calitate a produselor există. Garantarea calității produselor alimentare identice în cadrul pieței europene este o problemă principală în demersul de a satisface aşteptările consumatorilor. Pe de altă parte, anumite practici în comerţul cu produse alimentare merită atenția cuvenită. Prin urmare, Slovacia și Ungaria propun să se deschidă din nou discuția despre problemele ridicate în această notă, și cere Comisiei să ia în considerare măsurile adecvate, inclusiv a legislației la nivelul UE”, concluzionează cele două state membre.

În România, Ministerul Agriculturii din România a anunţat că va face propria anchetă pe această temă, instituţiile implicate fiind Ministerul, care coordonează activitatea grupului de lucru, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea pentru Protectia consumatorului (ANPC). 

Ministerul Agriculturii nu a răspuns solicitărilor ECONOMICA.NET pe această temă. 

Detalii, aici Concluzie oficială: Produsele făcute de aceleaşi firme pentru Europa de Est sunt mai proaste decât cele pentru Vest

Te-ar mai putea interesa și
BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active – oficial
BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active – oficial
Temerile privind reapariţia inflaţiei în zona euro sunt premature, iar oficialii Băncii Centrale Europene vor evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când vor încheia în cele din......
Trei mituri despre performanţa izolaţiilor de spumă poliuretanică
Trei mituri despre performanţa izolaţiilor de spumă poliuretanică
A căuta informații despre izolarea casei implică din nefericire și găsirea de mituri rostogolite în spațiul online.
Persoanele sub 60 de ani din Germania vaccinate cu AstraZeneca vor primi la rapel un alt ser
Persoanele sub 60 de ani din Germania vaccinate cu AstraZeneca vor primi la rapel un alt ser
Persoanele cu vârsta sub 60 de ani vaccinate în Germania împotriva COVID-19 cu o primă doză de la AstraZeneca vor primi ...
SUA ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în România şi Bulgaria – fost secretar american al apărării
SUA ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în România şi Bulgaria – fost secretar american al apărării
 Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe ...