1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Cum creşte piaţa auto: cu fiecare Dacie nouă, se înmatriculează trei VW vechi

Piaţa maşinilor noi creşte, comparativ cu anul trecut, dar mai este mult până când va ameninţa serios segmentul second-hand. Cu fiecare dacie Dacie nouă, românii înmatriculează cel puţin 3 VW rulate.

30 apr, 2016 | ECONOMICA.net

În primele trei luni ale acestui an s-au înmatriculat 17.471 de maşini noi, potrivit ultimelor date ale Poliţiei, în creştere cu 21% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Aproape o treime din numărul de înmatriculări revine mărcii naţionale: s-au înmatriculat 5.221 de maşini noi Dacia, în creştere cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În topul preferinţelor pentru maşinile noi se mai găseşte Skoda, producătorul ceh găsind 1.533 de români care şi-au cumpărat o maşină nouă de la el, în primele trei luni ale acestui an.

Cu peste 1.000 de maşini noi înmatriculate se mai pot lăuda nemţii de la Volkswagen (1.463 unităţi), şi americanii de la Ford, cu 1.305 maşini noi înmatriculate. Nici o altă marcă nu a sărit pragul de 1.000 de maşini noi înmatriculate pe piaţa românească, francezii de la Renault, următorii din clasament ajungând la doar 976 de unităţi.

După primele trei luni, piaţa maşinilor second hand creşte mai puţin decât cea a maşinilor noi (18,5%, faţă de 21%), dar volumele sunt mult mai mari: 64.690 de autoturisme second-hand înmatriculate, de 3,7 ori mai mult decât cele noi.

Cum era de aşteptat, marca preferată este Volkswagen, care a găsit 18.300 de cumpărători pentru maşini de ocazie. Cifra este de 3,5 ori mai mare decât a Daciilor noi înmatriculate, de exemplu. În preferinţele românilor urmează tot o marcă germană, Opel: în primele trei luni au fost înmatriculate circa 10.600 de maşini second hand, în condiţiile în care doar 645 de români şi-au luat un Opel nou în această perioadă. În clasament urmează Ford, cu 7.518 maşini second hand înmatriculate, după care vin cei doi producători germani de maşini premium, Audi şi BMW, mărci care, la second hand, şi-au găsit fiecare clienţi cam în acelaşi număr în care a găsit Dacia clienţi pentru maşini noi. Au fost înregistrate 4.962 de înmatriculări de autoturisme Audi second hand şi 4.875 de înmatriculări de autoturisme BMW second hand.

"Degeaba ducem 25.000 maşini vechi la Remat, dacă anual importăm 250.000 de maşini second hand", spune Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Acesta consideră că statul ar trebui să introducă noi măsuri de taxare a importurilor de maşini second hand, pe principiul poluatorul plăteşte, pentru a fi evitată accelerarea îmbătrânirii parcului auto din România.

Vârsta medie a parcului auto naţional a crescut de la 7,7 ani în 2008 la 12,9 ani în 2014, cu 4,6 ani mai mare decât vârsta medie a parcului auto din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de doi ani a scăzut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%, arată o analiză recentă efectuată de consultanţii PwC România.

Potrivit PwC, acest lucru poate fi explicat şi prin majorarea vârstei autovehiculelor second hand înmatriculate. De exemplu, vârsta medie a vehiculelor second hand înmatriculate în România este de peste 10 de ani.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO