Cum deosebeşti roşiile româneşti produse în solarii cu bani de la Guvern de cele de import

Producătorilor agricoli susţinuţi de stat cu 3.000 de euro pe an, pe hectar, pentru a cultiva tomate în spaţii protejate va trebui să dețină elemente de identificare atunci când își vând marfa în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante.
Economica.net - mar, 30 mai 2017, 09:24
Cum deosebeşti roşiile româneşti produse în solarii cu bani de la Guvern de cele de import

Pentru a fi deosebiți de importatori, dar și de alți producători români, fermierii care s-au înscris în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate în spații protejate trebuie să afișeze atunci când vând în piețe sau târguri anumite elemente de identificare, se arată într-un proiect de ordin elaborat de către Ministerul Agriculturii și lansat în dezbatere publică.  

Este vorba despre o hârtie A4, plastifiată transparent, imprimată cu titulatura ” PROGRAM SUSȚINERE TOMATE 2017, beneficiar nr. ……….., direcția pentru agricultura a județului…………/municipiului București”. Scrisul trebuie să aibă culoarea negru, format Times New Roman, dimensiune 48, bold.

Distribuirea acestor hârtii plastifiate se va face către producătorii prin structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv direcțiile pentru agricultură județene și a Municipiului București, iar banii necesari vor fi asugurați din bugetul ministerului de resort.

„Prin această modalitate consumatorul este informat corect asupra provenienței mărfii, asigurând creșterea credibilității produselor autohtone”, se menționează în ordin.

Amintim că Guvernul finanțează cu 3.000 de euro pe hectar producătorii de tomate în spații protejate care valorifică producția pe plan local în perioadele ianuarie — 15 iunie, inclusiv și/ sau noiembrie — 20 decembrie, inclusiv. Primele roșii subvenționate au ajuns deja în magazine, iar MADR susține că produsele sunt sigure pentru consum.

„Zilnic, se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București un număr de 102 probe de roșii de la producătorii agricoli sprijiniți prin Programul de tomate românești. Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea”, a anunțat MADR.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...